Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
DEBATT: Sundsvall behöver en ny modell för kommunala taxor

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sundsvallsborna kunde innan årsskiftet se hur frågan om olika kommunala taxor aktualiserades. Höjningar av exempelvis VA- och återvinningstaxan utlöste många diskussioner på debatt- och ledarsidor. Vi moderater tycker detta är bra. Samtidigt som vi var emot de avgiftshöjningarna så finns även fler kommunala taxor att diskutera.

Bild: Pontus Hellsén

En av dessa är den fastställda tillsynstaxan som debiteras när kommunen genomför tillsynsbesök. Detta kan bland annat röra sig om livsmedelsverksamheter och hälsoskyddsverksamheter med flera. I tider då Sundsvalls nedåtgående trend och sedermera bottenplacering vad gäller företagsklimat är det viktigt att denna taxa är rättvis, både i kostnad och i utförande. Vad gäller tillsynstaxan är det särskilt tillvägagångssättet som förbryllar. 

Annons

Annons

I dag debiteras företag enligt den fastställda tillsynstaxan i förskott, innan besöket och i vissa fall till och med oavsett om besöket genomförs eller inte. Detta är naturligtvis helt orimligt. Vilken kund till ett privatägt företag skulle acceptera att behöva betala för något som motparten eventuellt inte utför?

Vi har därför länge och återkommande föreslagit en modell som kallas ’’Tillväxt och tillsyn’’. Den innebär att kostnader för tillsyn debiteras efter gjorda besök eller kontroller. Modellen syftar också till att stärka kommunikationen mellan kommunen som utför myndighetsutövningen och de privata företagen som är grunden till vår välfärd. Det skulle vara ett tillvägagångssätt som bygger förtroende, något Sundsvalls kommun definitivt behöver jobba på.

Inte nog med att vår tillsynsmodell har ett debiteringsförfarande som skadar förtroendet för kommunen, även vår inköpspolicy försvårar för småföretag att delta i upphandlingar. När Socialdemokraterna skulle driva igenom grunden till detta, inköpsstrategin år 2015, kallades den av vissa för olaglig och var inte förenlig med svensk lag eller rättspraxis, vilket bekräftades tidigt i processen av både Konkurrensverket och Upphandlingsmyndigheten. Anledningen var att man ville ställa krav på kollektivavtal vid upphandling, vilket verkligheten så tydligt bevisar är ett märkligt krav att ställa då en majoritet av landets småföretag står utan kollektivavtal.

Annons

Inköpsstrategin lyder numera att företag som deltar i upphandlingar ska ha ’’kollektivavtalsliknande villkor’’, vilket i praktiken stoppar många småföretag att delta i upphandlingar. Detta beslutades av den politiska majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och förvånande nog även det tidigare företagarvänliga Centerpartiet. Denna negativa inställning mot företagande som projiceras från politiken måste få ett slut.

Annons

Småföretagen bidrar med miljardbelopp till vår välfärd och står för en dryg fjärdedel av Sundsvalls totala skatteintäkt. De har skapat tusentals jobb i vår kommun och då måste de också få verka under schysta villkor. Tyvärr förmår inte den politiska majoriteten erbjuda våra välfärdsskapare detta.

Alicja Kapica (M), oppositionsråd

Viktoria Jansson (M), gruppledare

Bertil Kjellberg (M), ledamot i kommunstyrelsen

Tom Emanuelz (M), ersättare i kommunstyrelsen

Margareta Engström (M), ledamot i miljönämnden

Jan-Erik Iversen (M), ledamot i miljönämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan