Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Arbetsförmedlingen svarar: Reformering pågår – myndigheten ska ha en mer kontrollerande funktion

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik på insändaren "Arbetsförmedlingen har blivit en kontrollenhet – de förmedlar inte längre jobb" i ST 9/2, med signaturen NO-kassa.

I januariavtalet beslutades att Arbetsförmedlingen ska reformeras och ett nytt system ska utvecklas där fristående aktörer rustar och matchar arbetssökande för de lediga jobben, skriver Mikael Eriksson, arbetsförmedlingschef.

Bild: TT

Annons

Annons

Arbetsförmedlingens uppdrag bestäms av regeringen. På grund av det politiska läget där regeringen saknar egen majoritet i riksdagen, slöts januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Miljöpartiet. I det beslutades att Arbetsförmedlingen ska ha fortsatt myndighetsansvar för arbetsmarknadspolitiken. Men också att myndigheten ska reformeras och ett nytt system ska utvecklas där fristående aktörer rustar och matchar arbetssökande för de lediga jobben.

Rusta och matcha innebär bland annat allt från att lära sig skriva cv och söka jobb till att kompetensutveckla sig via en arbetsmarknadsutbildning i något bristyrke. Ersättningen till de fristående aktörerna är i huvudsak resultatbaserad med låg fast ersättning och hög resultatersättning när de får ut arbetssökande i jobb eller utbildning.

Reformeringen pågår och ska vara genomförd i slutet av 2022.

Reformeringen innebär även att myndigheten får en ännu mer kontrollerande funktion i linje med uppdraget från regeringen och dess samarbetspartier.

Jag beklagar att du är missnöjd med det stöd du har fått av Arbetsförmedlingen. I takt med den digitala utvecklingen och människors önskan att sköta så mycket som möjligt själva har Arbetsförmedlingen idag ett stort utbud av digital självservice. För den som behöver personligt stöd finns arbetsförmedlare tillgängliga via telefon, chatt eller ett bokat möte.

Mikael Eriksson, arbetsförmedlingschef

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan