Annons

Annons

Annons

Corona: Sport

Debatt
DEBATT: Konståkare: Vi vill träna i ishallarna – och kan göra det på ett coronasäkert sätt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi är två konståkare, som i år (20/21) tävlade på högsta och näst högsta nivån i Sverige och har sedan november drabbats hårt av de restriktioner som tillkommit till följd av corona. Från och med 8 januari får ungdomar födda 2002 och senare komma in i ishallarna, men vi äldre blir kvar ute.

Konståkning är en av de sporter där träning med distans sker automatiskt; kroppskontakt är något som inte förekommer och att hålla avstånd är något som inte utgör ett problem, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Vi som konståkare kan inte alltid klä oss efter väder, att kunna röra sig utan hinder är av stor vikt; därav att många åker i tights, kjol och oömma tröjor. Att inte ha möjligheten att klä sig efter vädret gör att träna i regn, snö, blåst och minus 20 är inte bara är kallt utan också farligt. Man kan skada sig på grund utav vind som blåser en bort från sitt centrum i ett hopp, dåligt underlag eller kalla muskler.

Annons

Annons

I en artikelallegria.se (en tidning utgiven av Astma och allergiförbundet) kan man läsa om kylans effekt på lungorna, och hur långvarig exponering till kyla kan bidra till astma.

På Folkhälsomyndighetens hemsida står det att all inomhusverksamhet inte avråds. Utan att den verksamhet som kan bedrivas både inne och ute kan bedrivas inne om man tar extra försiktighetsåtgärder, alternativt att man alternerar grupper inne och ute. (Folkhälsomyndigheten, 2021-01-22)

Det är alltså möjligt för gruppen aktiva födda 2001 och tidigare att träna inne.

Svenska konståkningsförbundet skriver att det ej går att bedriva en ”fungerande konståkningsträning utomhus” för åkare ”över grundläggande skridskoskola”. (Svenska konståkningsförbundet, 2021-01-22)

Corona är något som ska tas på största allvar och det är något vi absolut gör. Men med de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten kommit med ser vi inte hur det inte skulle vara möjligt att bedriva verksamhet för åkare födda 2001 och tidigare.

Konståkning är en av de sporter där träning med distans sker automatiskt; kroppskontakt är något som inte förekommer och att hålla avstånd är något som inte utgör ett problem. Bara isen utgör 1800 kvadratmeter; om vi använder oss av åtta personer som riktmärke, har varje person 200 kvadratmeter till sitt förfogande. Det är mer än de 10 kvadratmeter som gäller på till exempel gym.

Annons

Att yrkesmässig verksamhet (seniorer på högsta elitnivå) får fortsätta trots coronafall inom verksamheten, visar på att det inte har någon koppling till smittsäkerhet utan grundar sig i stället i pengar. Det vill säga pengar för viss idrott och vissa idrottare. Vi förstår att de också måste träna, vi vill bara påvisa det faktum att breddverksamheten kanske inte är så viktig som alla säger utan att när det kommer till saken så är det ”eliten” och pengarna som prioriteras. 

Annons

Att vi skulle få alla förutsättningar för att bli så bra som vi kan bli, var något som blev sagt till oss av kommunen i början av säsongen. När kommunen själv har möjlighet att öppna för föreningar att bedriva verksamhet för äldre men väljer att inte göra det känns det mer som tomma ord än ett löfte.

Vi vill jobba med kommunen för att hitta lösningar samt visa att vi kan bedriva en coronasäker idrott.

Snälla glöm inte bort oss, hjälp oss. 

Zoe och Agnes, Konståkningsklubben Iskristallen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan