Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Gör Uvberget–Hulitjärnen–Ottsjön till Sundsvalls tredje tätortsnära naturreservat

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Låt blicken svepa över landskapet, från havet i öster till inlandet i väster. Att få nog av den här platsen går inte. Söder om om Uvberget ligger Huvberget och norr om toppen Ottsjön. Området har rik natur men skogen är avverkningshotad, skriver debattförfattarna. Foto: Fredrik Nilsson

Annons

Under den pågående pandemin har det blivit allt mer uppenbart att den lokala naturen betyder allt mer för allt fler. Ett av de tydligaste exemplen gäller Uvberget med Ottsjön och Hulitjärnen dit mängder av Sundsvallsbor söker sig för att njuta av naturen och friluftslivet.

Här finns urgammal naturskog, branta stup, skogstjärnar och hänförande utsikt – på cykelavstånd från Stora torget.

Tyvärr är gammelskogen i det här tätortsnära friluftsområdet också hotad. Avverkningstrycket från skogsbruket ökar och det är uppenbart att kommunen måste bli mer aktiv för att skydda det som skyddas kan.

Lägesbilden är dyster. Nordväst om Uvberget, på gränsen till den biotopskyddade sydsluttningen, gapar ett stort kalhygge sedan några år. Öster om den välbesökta Hyllan, med sin vidunderliga utsikt över de blånande Medelpadsskogarna, har flera omfattande avverkningar genomförts under de senaste två åren. Och på norrsidan vittnar den svårgenomträngliga slyskogen om ett något äldre kalhygge. Runt Ottsjön är läget akut. Den tidigare så välvuxna granskogen nord och nordost om Ottsjön är borta och den 1 mars, bara inom några veckor, kan ytterligare tio hektar försvinna – 150-åriga granar ska fällas.

Annons

Annons

Fortsätter utvecklingen kommer snart bara en skärva naturskog bli kvar; den biotopskyddade gammelskogen vid foten av Uvberget och de krumma martallarna på toppen, på hällmarken som bedöms som "ekonomiskt onyttig". Så kallad skoglig impediment. 

Att den biologiska mångfalden är i fara är uppenbart. Tyvärr står även ett rikt friluftsliv på spel. För i takt med avverkningarna dör även magin i naturupplevelserna.

Runt om Uvberget och vid de båda tjärnarna pågår föreningsaktiviteter året runt. Här trivs scouterna, orienterarna och de aktiva inom brukshundsklubben tillsammans med ortsbefolkningen och stugfolket. Hit åker tonåringar från Bergsåker, Granloholm, Granlo, Ljustadalen och Laggarberg för att bada. Här grillar barnfamiljer middag och här fyller svamp- och bärplockarna korgarna varje höst.

Fortsätter avverkningarna så kommer mycket att gå förlorat, väldigt mycket.

Sundsvalls kommun kan vända utvecklingen. Genom att bjuda in traktens markägare till dialog och söka ekonomiskt stöd hos staten kan alla bli vinnare. På en vecka har över 450 personer skrivit under namninsamlingen på Mittskifte för bildandet av Sundsvalls tredje tätortsnära naturreservat vid Uvberget.

Vår uppmaning till Sundsvalls kommun är följande: kontakta Skogsstyrelsen, begär samråd och stoppa avverkningsplanerna. Bilda Sundsvalls tredje tätortsnära naturreservat nu – samma år som Sundsvall firar sitt 400-årsjubileum.

Det blir en gåva till alla Sundsvallsbor, även kommande generationer.

Fredrik Nilsson, Elisabeth Lehman, Thomas Lundmark och Anna Sjölund

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy