Annons

Annons

Framtida läget för E14 i Sundsvall

Debatt
DEBATT: Ny E14 genom skogen är förödande för klimatet – blundar S, C och V för klimatkrisen?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Miljöpartiet i Sundsvall häpnar över att de styrande politikerna i S, C och V förespråkar alternativet med en ny väg genom skogen mellan Timmervägen och Norra vägen, skriver Johanna Thurdin.

Bild: Arkivbild

Annons

Trafikverket har utrett hur E14 kan flyttas ut från stan. Miljöpartiet i Sundsvall häpnar över att de styrande politikerna i S, C och V förespråkar alternativet med en ny väg genom skogen mellan Timmervägen och Norra vägen.

Är S, C och V blinda för den klimatkris vi befinner oss i? Den nya vägen skulle innebära ett mycket stort ingrepp i ett naturområde. Att bygga väg där det i dag är skog gör att marken inte kan lagra kol, en kolsänka förstörs. För att nå klimatmålen räcker det inte med elbilar, antalet transporter måste också minska, till exempel genom att godstransporter flyttas till järnväg. Att då bygga en ny flerfilig bilväg genom skogen i norra Sundsvall istället för att använda de vägar som redan finns, visar att majoriteten ignorerar vår tids ödesfrågor - klimatkrisen och krisen för den biologiska mångfalden.

Annons

Miljöpartiet föreslår istället:

■ Anpassa samhällsplaneringen till hållbarhet. Om vi ska klara klimatmålen måste vägtrafiken minska, därför är det feltänk att bygga större vägar nu.

Annons

■ Förstör inte orörda naturområden. Det skadar biologisk mångfald och precis som när regnskog huggs ner i Amazonas så ökar utsläpp av växthusgaser för varje kvadratmeter naturmark som omvandlas till asfalt.

■ Förlägg E14 till Timmervägen, med mindre åtgärder för höjd trafiksäkerhet kommer den duga bra. Då får kommunen mer inflytande över Bergsgatan och kan satsa på bättre trafiksäkerhet och renare luft i stan.

De planerade byggena kostar mycket pengar och Trafikverkets budget för Västernorrland är begränsad. Miljöpartiet i Sundsvall anser att skattepengar ska användas klokt och långsiktig, vare sig det handlar om kommunens kassa eller statens.

Det Sundsvall behöver allra mest är dubbelspår på järnvägen till Stockholm. Det beräknas korta restiderna ner mot två timmar och kan frigöra plats för godstrafik, som i sin tur gör att vi kan slippa många lastbilar på E4. En flytt av E14 till Timmervägen skulle innebära lägre kostnader och öka chansen för ett snabbt beslut om Ostkustbanan.

Vi befinner oss i en klimatkris och Sundsvalls kommun ska bidra till att minska utsläppen, men att bygga ny väg genom skogsmark skulle istället att öka utsläppen. 

Annons

Investeringar i infrastruktur måste sikta framåt. Mp säger nej till en ny väg som ger ökade utsläpp.

Johanna Thurdin, Miljöpartiet de gröna i Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy