Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Låt kärnkraften vara med och rädda klimatet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den senaste tidens viktiga debatt om el – dess produktion, pålitlighet och pris är en värdefull påminnelse om att vi står inför ett vägval i Sverige. Om vi menar allvar med att möta hotet om klimatförändringarna har vi en chans att inleda en utveckling där vårt land visar att det går att samtidigt utvecklas som industrination och ta miljöansvar.

Annons

För vi har en elbrist och den drabbar södra Sverige oproportionerligt mycket eftersom överföringskapaciteten från norr fortfarande är undermålig och för att Ringhals 1 och 2 har lagts ned, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Ett exempel är LKAB och deras planer om att producera stål fossilfritt. Ett fantastiskt prospekt som visar hur Sverige fortsatt är i framkant när det gäller industriernas innovationsförmåga.

Men det kräver också enorma mängder el. Vi pratar om uppemot en tredjedel av Sveriges nuvarande elproduktion. Regeringen är svaret skyldig hur Sverige ska klara denna utveckling, när man samtidigt steg för steg avvecklar svensk kärnkraft.

Annons

Regeringen behöver också konfrontera det faktum att ett elöverskott i somras inte hjälper de företag och hushåll som drabbas av elbristen just nu. För vi har en elbrist och den drabbar södra Sverige oproportionerligt mycket eftersom överföringskapaciteten från norr fortfarande är undermålig och för att Ringhals 1 och 2 har lagts ned.

Den senaste tiden har dammsugaren fått betydelse i det politiska samtalet efter att svenskarna uppmuntrats till att ransonera med dammsugningen i det egna hemmet.

Det är inte genom att sluta dammsuga eller att acceptera att frysa i våra bostäder vi klarar denna utmaning. Det är genom att säga att vi vill bibehålla all fossilfri produktion vi har och sedan låta marknaden avgöra hur den nödvändiga utbyggnaden av nyproduktion ska gå till.

Då kan vi få se en bra mix av vatten, vind och nybyggd kärnkraft som kommer att utgöra basen för vår elproduktion.

Annons

Det är dags att Socialdemokraterna slutar låta Miljöpartiet blockera vettig politik inom energiområdet. Regeringen är i dubbel bemärkelse energitjuvar för vårt land och förtjänar att snarast försättas i opposition.

Sverige behöver kärnkraften. Kristdemokraterna är en garant för fossilfri och leveranssäker el.

Camilla Brodin (KD), energipolitisk talesperson

Sören Ödmark (KD), ledamot i Sundsvall Energi

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan