Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: KD: Hemlösheten och utestängningen från bostadsmarknaden måste motverkas i Sundsvall

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är i dag oklart hur Sundsvalls kommun arbetar för att motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden. Enligt Socialstyrelsens rapport från år 2020 har kommunen i dag ingen övergripande plan i arbetet mot hemlöshet.

Vi ser med stor oro att kommunens otillräckliga arbete leder till människor förblir uteslutna från bostadsmarknaden och tvingas fortsätta leva i utsatthet, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Kristdemokraterna har sedan länge bedrivet politik för att förbättra stödet för människor som befinner sig i hemlöshet. Redan år 2011 tog kristdemokraterna i Sundsvall initiativ till att bjuda in Sveriges hemlöshetssamordnare till kommunen. Detta resulterade i att Sundsvall kommun blev delgiven flertal förslag på åtgärder för att motverka hemlösheten. Men därefter har det tyvärr inte funnits ett tydligt ledarskap i dessa frågor.

Annons

Vi ser med stor oro att kommunens otillräckliga arbete leder till människor förblir uteslutna från bostadsmarknaden och tvingas fortsätta leva i utsatthet.

Det kommunala arbetet mot hemlöshet och uteslutning från bostadsmarknaden är i dag otillräckligt. I jämförelse med närliggande kommuner som Timrå och Hudiksvall placeras Sundsvalls kommun helt klart i underkant. Enligt Socialstyrelsens rapport uppfyller Sundsvalls kommun endast 4 av 19 kriterier, till skillnad från Hudiksvall som uppfyller 14 av 19 kriterier.

Vi kristdemokrater ser att detta måste förbättras. Därför agerar vi genom att lämna in en motion till kommunfullmäktige med 15 stycken förslag på förbättringsåtgärder. Förslag som bland annat innefattar att:

■ Kartlägga personer som befinner sig i en hemlöshetssituation i kommunen med regelbundenhet.

■ Ta fram en övergripande kommunal plan mot hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden.

■ Införa en uppsökande verksamhet för akut hemlösa.

■ Ta fram aktuell rutin för att förhindra avhysning av barnfamiljer.

Annons

Vi värnar om våra medborgare och vi vill att Sundsvalls kommun erbjuder bra stöd för människor som befinner sig i denna mycket utsatta situation.

Liza-Maria Norlin, gruppledare KD Sundsvall

Ali Khojasteh, ersättare individ- och arbetsmarknadsnämnden KD Sundsvall

Ronja Strid, partiavdelningsordförande KD Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan