Annons

Annons

Annons

Internationella kvinnodagen 2021

Debatt
DEBATT: Jämställdhet avgörande för Sveriges återstart

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi måste redan nu agera för att återstarta Sverige efter coronakrisen. Då måste både kvinnor och män ha bättre möjligheter att arbeta, tjäna pengar och driva företag. Ett jämställt Sverige är ett växande Sverige.

Ofta lyfter vi liberaler kampen för trygghet och mot alla former av våld, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck. Men det handlar också om pengar och ägande, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Varje dag måste vi föra kampen mot bristande jämställdhet. På internationella kvinnodagen gör vi en särskild kraftsamling. Ofta lyfter vi liberaler kampen för trygghet och mot alla former av våld, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck. Men det handlar också om pengar och ägande.

Annons

Det är medarbetare i kvinnodominerade yrken som gått i första linjen under coronakrisen sedan dag ett. Arbetsvillkoren och karriärmöjligheterna måste bli bättre för dem som arbetar i vård, skola och äldreomsorg.

Annons

Förutsättningarna för arbete och familjeliv ser olika ut för kvinnor och män. Det får konsekvenser. Kvinnors löner är lägre än mäns, trots att kvinnor sedan länge utbildar sig mer.

I Västernorrland län är kvinnors kapitalinkomst drygt hälften av vad mäns är och i Sverige som helhet äger män nästan dubbelt så mycket fastigheter, företag, sparkapital, värdepapper, patent, upphovsrätter, bilar, skog och mark som kvinnor.

Lägre lön och mindre arbetad tid innebär lägre pension. Egna pengar ger frihet och egenmakt. Det är viktigt, både för att det är rättvist men också för att kvinnors ekonomi ger frihet och möjligheten att göra viktiga val, såsom att kunna lämna en destruktiv relation.

Därför vill vi se:

■ En modern föräldraförsäkring som gör det möjligt att kombinera familjeliv och yrkesliv på jämställda villkor.

■ Sänkt skatt på arbete så att fler får mer i plånboken och det skapas bättre förutsättningar för fler kvinnor att arbeta, spara och investera mer.

■ Att offentliga arbetsgivare är förebilder genom fler karriärsteg, individuell lönesättning och stopp för ofrivillig deltid. Karriärtjänster för lärare och sjuksköterskor innebär att fler skickliga medarbetare i kvinnodominerade akademikeryrken får högre lön.

Annons

För att Sverige ska lyckas när världen öppnar upp efter corona måste vi bygga vidare på liberala och feministiska framgångar. Den feministiska kampen på 2000-talet handlar om att ge män och kvinnor samma villkor att göra karriär och att ha ett familjeliv. Vi har fortfarande långt kvar till dess att kvinnor och män har lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter - det som liberal feminism handlar om.

Nyamko Sabuni (L), partiledare

Cecilia Elving (L), jämställdhetspolitisk talesperson och ordförande Liberala Kvinnor

Ingeborg Wiksten (L), förbundsordförande Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan