“Grattis på Kvinnodagen!”
Jag är inte ensam om att mötas av den hälsningen så här på Internationella kvinnodagen. Och visst kan det vara på sin plats att gratulera en kvinna som lever på 2020-talet i ett av världens mest jämställda länder. För mig är det en dag så god som någon att tacksamt reflektera över de kvinnor som har gått före och banat väg. En dag att minnas de uppoffringar som andra har gjort för att min generations kvinnor - och män - ska kunna ta saker som förskola, rösträtt, fri abort och rätten till studier för givna.
Annons
Annons
Lika självklart borde det vara att vara trygg i sitt hem och rättvisa löner.
Där är vi inte än.
Det här är frågor som vi löpande rapporterar om oavsett dag på året, men som vi kommer att belysa ytterligare i en serie artiklar med start just i dag den 8 mars.
Fortfarande är kvinnor mer utsatta när det kommer till våld i nära relationer och diskussioner om jämställdhet i yrkeslivet är i allra högsta grad fortfarande relevanta.
Det här är frågor som vi löpande rapporterar om oavsett dag på året, men som vi kommer att belysa ytterligare i en serie artiklar med start just i dag den 8 mars.
Vi gör det för att visa på den ojämlikhet som fortfarande finns mellan män och kvinnor och vi inleder på Internationella kvinnodagen för att att det fortfarande behövs en dag som påminner om oss orättvisan mitt ibland oss. Trots att dagen inte alls borde finnas.
Senare i vår serie får du också möta Alma Braathen, född i början av förra seklet och uppväxt i Sundsvall. Alma var journalistpionjären som inledde sin karriär på Sundsvalls Tidning och sen reste ut i världen, bland annat som krigskorrespondent. Från 40-talet och fram till sin död 1967 arbetade hon åt Dagens Nyheter.
Det är inte utan att jag tänker på Alma i dag, och alla de andra kvinnor som har banat väg för oss som kom efter. Tack - och grattis till oss!