Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Debatt
DEBATT: Sveriges Arbetsterapeuter: Vi kräver lön baserad på erfarenhet, skicklighet och ansvar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det finns i dag stora problem med arbetsterapeuternas lönebildning. Arbetsterapeuter är förlorare i ett livslöneperspektiv, erfarenhet premieras för dåligt och det finns på många håll stora skillnader i vad arbetsterapeuter tjänar.

Det är dags att ge erkännande till en viktig yrkesgrupp som inte bara slitit under coronapandemins intensiva skede utan som, tillsammans med andra kollegor inom vården, också ska beta av den stora rehabskuld som arbetats upp, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Enligt Sacos uträkning gör arbetsterapeuter trots sin gedigna utbildning en ekonomisk förlust på sitt yrkesval. Den som vill bli arbetsterapeut studerar minst tre år på högskola och får legitimation utfärdad av Socialstyrelsen. Många har också fördjupat sin kompetens genom exempelvis magister- eller masterexamen eller specialistutbildning.

Annons

Kraven som ställs på en arbetsterapeut är höga och ansvaret i arbetet är stort. Arbetsterapeuten gör dessutom stor skillnad för den enskilda personen, för närstående och för samhället i stort. Tack vare arbetsterapeutiska insatser kan människor bibehålla eller förbättra sin förmåga till vardaglig aktivitet.

Annons

Den genomsnittliga ingångslönen för en nyutexaminerad arbetsterapeut är under 29 000 kronor per månad och när arbetsterapeuten går i pension är medellönen omkring 37 500 kronor per månad. I Västernorrlands län är löneutvecklingen svag. Efter 15 år i yrket tjänar en arbetsterapeut i genomsnitt 31 000 kronor. Få yrkesgrupper utanför välfärdssektorn skulle acceptera en så dålig löneutveckling under yrkeslivet.

Välfärdssektorn är mitt uppe i omfattande pensionsavgångar och bristen på arbetsterapeuter är stor, vilket gör att flera arbetsgivare konkurrerar om personalen. Många arbetsterapeuter väljer också att söka arbeten utanför kommuner och regioner eftersom lönerna där ofta är högre. På sikt riskerar många arbetsgivare att stå utan personal, vilket kommer att drabba välfärden hårt.

Det är dags att ge erkännande till en viktig yrkesgrupp som inte bara slitit under coronapandemins intensiva skede utan som, tillsammans med andra kollegor inom vården, också ska beta av den stora rehabskuld som arbetats upp.

Nu kräver vi att arbetsterapeuternas löner baseras på erfarenhet, skicklighet och ansvar! Vi förväntar oss att arbetsgivare i hela Sverige omgående startar en ambitiös lönepolitisk satsning. På så sätt kan vi upprätthålla en trygg välfärd som kommer alla till del!

Styrelsen Västernorrlandskretsen, Sveriges Arbetsterapeuter

Ida Kåhlin, förbundsordförande, Sveriges Arbetsterapeuter

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan