Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Vi vill se uppföljning av kommunens klimatmål i Sundsvall – inga fler tomma löften

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det råder ingen tvekan om att kommunens ambition är att bli klimatneutral år 2030, men så fort vi efterfrågar faktiska åtgärder blir det knäpptyst, skriver Fridays For Future Sundsvall, genom Hjalmar Lejon och Alva Danielsson.

Bild: Katarina Vikström

Annons

I december 2015 antogs Parisavtalet i syfte att förena den internationella insatsen för att begränsa den globala temperaturökningen till högst 2°C, och sträva efter 1,5°C.

Parisavtalet var däremot inte början på detta arbete. Forskare hade redan i ett sekel varnat oss för de potentiellt förödande konsekvenserna av den ökade växthuseffekten.

Ändå dröjer det till 25 maj 2020 innan Sundsvalls kommun fastställer ett miljöstrategiskt program med ett målområde om "Minskad klimatpåverkan". Målsättningen är att Sundsvall ska vara en klimatneutral kommun år 2030, och under 2021 ska en handlingsplan utstakas. Det är åtminstone vad kommunen säger. Det är alltså år 2021, drygt fem år efter Parisavtalet tecknades, och Sundsvalls kommun har inte formulerat åtgärder för att minska klimatpåverkan.

Annons

Annons

I kommunens uppdragsbeskrivning från 2019 medger de att "enligt FN:s klimatpanel IPCC är det bråttom att nå den graden av minskning om den globala medeltemperaturen inte ska öka till en nivå där klimatförändringens effekter blir självförstärkande och möjligen även irreversibla". De erkänner också att koldioxidutsläppen i kommunen ligger på omkring 6 ton CO2-ekvivalenter per person och år, men för att nå en hållbar nivå måste vi ner på cirka 1 ton CO2.

Sundsvalls kommun är dessutom en av de 149 kommuner i landet som ännu inte har en koldioxidbudget. Att försöka minska koldioxidutsläppen utan en koldioxidbudget kan liknas med att regeringen skulle försöka sköta ekonomin utan en budget.

Med andra ord: Vi har mycket att göra, och än så länge har det varit mycket snack och lite verkstad. Det råder ingen tvekan om att kommunens ambition är att bli klimatneutral år 2030, men så fort vi efterfrågar faktiska åtgärder blir det knäpptyst.

Att säga att klimatkrisen är ett akut hot som kan få förödande konsekvenser om vi inte agerar nu kan verka uttjatat, men det är tyvärr fortfarande icke desto mindre sant.

Klimatet prioriteras inte tillräckligt högt hos vare sig kommunen eller riksdagen, eller världens ledare i stort. De storskaliga och drastiska åtgärder som behövs har ersatts av tomma löften och mål som inte har gått i uppfyllelse.

Annons

Därför går barn och ungdomar i hela Sverige och världen samman den 19:e mars under parollen #NoMoreEmptyPromises. Vår framtid står på spel, och vi vill inte se ytterligare miljö- och klimatmål som inte efterföljs.

Vi i Fridays For Future Sundsvall kräver nu att Sundsvalls kommun prioriterar klimatfrågan och följer upp sitt mål att bli klimatneutral år 2030. Inga fler tomma löften.

Fridays For Future Sundsvall, genom Hjalmar Lejon och Alva Danielsson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy