Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
DEBATT: Måste vi sluta hoppas på kulturen i Sundsvall – medan grannstäderna satsar skär Sundsvall bara ner

När jag ser att vissa kommuner i vår närhet, Luleå, Umeå och Gävle till exempel, satsar väldigt mycket på kultur, så frågar jag mig hur det kommer sig.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Nedskärningar i Sundsvalls Kulturskola står för dörren.

Bild: Arkivbild

Annons

Jo, jag ser att det gemensamma är att det finns en ”stark” politiker, oftast en S-politiker och inte sällan tillsammans med någon kulturintresserad näringslivsföreträdare, som driver kultursatsningarna. Norrlandsoperan och Skulpturparken i Umeå, den suveräna orkestern och de nya och fantastiskt fina idrotts- och kulturlokalerna i Gävle, heltidsanställd orkester i Luleå/Norrbotten är exempel på detta.

Hur är det då i Sundsvall? Vilka kultursatsningar har gjorts i vår kommun de senaste 15 åren och görs det några nu och i så fall av vem? Det ser rätt mörkt ut, nattsvart skulle jag vilja säga. Vi har en kulturnämnd – är det någon som vet vem som är kulturens högste politiske företrädare där? – som ingen hört talas om på länge.

Annons

Fast nu hör vi av både nämnd och dess ordförande för nu ska det visas handlingskraft. Kulturnämnden vill nämligen stänga fritidsgårdar, lägga ned kommundelsbibliotek och minska öppethållandet i Kulturmagasinet, bland annat.

Annons

Det kommer man att lyckas med, men varför lyckades inte Kulturnämnden hjälpa entusiasterna i Stöde att driva den fantastiska musikfestivalen vidare? Alla ideella krafter som fick världssolister till Stöde och åstadkom PR för glesbygden långt utanför landets gränser kunde inte få så pass mycket stöd av vänstern i kulturnämndens ledning att festivalen kunde leva vidare. Bedrövligt. Och var fanns då glesbygdens självutnämnde härförare Centerpartiet? Som vanligt pratandes utan handling. Är det att satsa på kultur? Men lägga ner bibliotek går bra.

Har vi någon kulturchef i kommunen? Jag visste inte att vi hade någon förrän jag fick veta att vi fått en ny kommundirektör. Det blev kulturchefen. Det kan knappast vara hans insatser för kulturen som meriterat honom att bli kommunens chefstjänsteman.

Jag ser inga satsningar. Bara nedskärningar.

En kommuns ojämförligt största – penningmässigt i alla fall - kulturaktivitet är skolan och där har vi sedan många år en S-ordförande. Det borde, om man ser det historiskt, båda gott när det gäller kultur. Men vad händer där? Jo, vi har en skoldirektör som för snart ett år sedan hade det dåliga omdömet att föreslå en halvering av Kulturskolans verksamhet – tala om att tro på kulturen.

Nu kunde ett upprop i ST – ”Kulturkändisar tar strid för kulturskolan” - väcka kommunalrådet ur dvalan så att han kunde säga att så mycket kan vi inte minska på Kulturskolan. ”Men även Kulturskolan måste nog vara beredd på en viss minskning av sin verksamhet”, fick vi höra från Barn- och Utbildningsnämndens (BUN) ordförande. Det löftet verkar man hålla med råge och skoldirektören ger sig inte.

Annons

Annons

Stöde Musikvecka - en oas i sommarkulturen - kunde leva i elva år tack vare stort ideellt arbete. Också den är sedan några år borta. Bild: Cecilia Träff

Nu kommer nya förslag på stora minskningar vad gäller instrumentalundervisning på Kulturskolan. Det föreslås elevavgifter, förutom då också allmän minskning av den ekonomiska ramen. BUN vill också avskaffa det sedan många år goda samarbetet mellan Nordiska Kammarorkestern och Kulturskolan. Är det verkligen av kultur intresserade, och för kultur förstående, personer som föreslår detta? Var ser vi förresten de stora satsningarna inom den obligatoriska skolan? Jag ser inga satsningar. Bara nedskärningar.

När såg jag senast en av kulturen intresserad kommunstyrelseordförande som både bevistar kulturevenemang – jag menar andra än fotboll – och ger kulturen ett verkligt ekonomiskt stöd? Blir Bodil Hansson den som på ett för kulturen positivt sätt avviker från sina företrädare på kommunalrådsposten?

För ungefär 20 år sedan försvann uppenbart de politiker i Sundsvall som hade förmågan att se kulturen som en tillväxtfaktor.

Vi som tror på goda förutsättningar för kulturens utveckling kan inte hoppas längre på våra kommunpolitiker. Tyvärr inte heller på det parti som var kulturens banérförare. Vad säger då regionen?

Scenkonst Västernorrland, regionens kulturarrangör, finansierar en stor del av såväl teatern som Nordiska Kammarorkestern och Norrdans. Ser vi något annat än besparingar och nedskärningar inom den sektorn? Är det någon som tror att Region Västernorrland med de stora vårdbehov som finns och vårdskuld efter Coronapandemin och med urusla finanser skulle prioritera kulturen?

Annons

Annons

Nej, det är bara att konstatera att de som vill se förstärkta möjligheter för kulturen i Sundsvall och de som hoppas på bättre förutsättningar för alla våra entusiastiska kulturutövare kan sluta hoppas. Varför kan inte våra ledande politiker, som politiker i Umeå, Luleå och Gävle, se kulturen som en tillväxtfaktor och inse att det bästa sättet att få en stad att växa är att göra den attraktiv för medborgarna? Kulturen är en tillväxtfaktor som många andra kommuner upptäckt. För ungefär 20 år sedan försvann uppenbart de politiker i Sundsvall som hade den förmågan. Varför har det inte kommit några nya?

Två av Louise Bourgeois skulpturer i Umedalens skulpturpark. I Umeå bidrar inte bara kommunpolitikerna utan också näringslivsföreträdare som Balticgruppen till kulturen i kommunen. Foto: Stefan Andersson

Varför kan inte entusiastiska och kunniga kulturutövare som bokhandlaren Lennart Bergström, de som finns i Nordiska Kammarorkestern, på teatern, på biblioteken, i jazzklubben, de som vill ställa ut konst få förutsättningar att ge oss Sundsvallsbor lika mycket kultur som de som bor i andra, lika stora, kommuner?

Det är inte pengar som saknas för att Sundsvall ska vara en kulturstad och ha ett med jämnstora kommuner likvärdigt kulturliv. Det är inte otur. Det är bara bristande kunskap om kulturens betydelse och dålig prioritering. Dåligt politiskt ledarskap helt enkelt.

Walter Rönmark

Annons

Annons

Till toppen av sidan