Annons

Annons

Corona: Vaccinet

Debatt
DEBATT: Regionen svarar: Inledningsvis blev trycket på bokningssystemet högt – nya tider läggs ut löpande

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Alla kan inte vara först – men alla kan känna sig trygga med att de kommer få sitt vaccin inom kort, skriver Karin Sellgren, vaccinsamordnare Region Västernorrland.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Replik på insändarna om vaccinationsbokningarna på ST.nu i dag, 8 april.

I går öppnade vi tidbokningen för alla över 65 år, till stor glädje för många invånare och irritation för andra. Inledningsvis blev trycket på bokningssystemet högt, men det släppte snart och enligt våra uppgifter har det gått bra att boka tid för vaccination där det funnits lediga tider. Alla kan inte vara först – men alla kan känna sig trygga med att de kommer få sitt vaccin inom kort.

Utifrån det aktuella läget är det viktigt att vaccinera invånarna skyndsamt. Tyvärr har vi haft problem, precis som flera andra regioner, med att tider inte bokats upp fullt ut. Detta har gjort att vaccinationstakten går långsammare än nödvändigt. Dessutom har vi fått en del synpunkter kring att det har varit svårt att följa vilka åldersgrupper vi vaccinerar, särskilt från de som inte följer oss i våra digitala kanaler. Därför tog vi ett beslut, i samråd med lokala vaccinsamordnare och verksamhetschefer, om att öppna för en större åldersgrupp och behålla den under en lite längre tidsperiod.

Annons

Annons

Enligt våra nuvarande prognoser kommer vi att ha tillräckligt med vaccinvolym under de närmaste två till tre veckorna för att kunna vaccinera hela åldersspannet på 65 år och äldre.

Det många dessvärre inte har uppmärksammat är att vi endast lägger ut tider när vi har fått bekräftad vaccinleverans. Det gör vi för att inte hamna i ett läge där vi behöver boka om tusentals personer, därför avvaktar vi med att lägga ut tider tills vi vet exakt vilka volymer vi får. Ett arbete pågår för att se om det går att tydliggöra detta i bokningssystemet.

Den här veckan hade vi flera tusen lediga bokningsbara tider. Genom att öka åldersspannet blev dessa bokade – precis som vi önskade. Nya tider läggs ut löpande, ett fåtal vid sena avbokningar och ett större antal tider när vi fått leveransbekräftelse. Gå därför gärna in under olika tider på dagen för att se om du kan boka tid.

Karin Sellgren, vaccinsamordnare Region Västernorrland

■■ Här är insändarna som vaccinsamordnare Karin Sellgren bemöter:

Ingen ledig vaccinationstid förrän vecka 35 – bokningssystemet verkar ha kraschat

Annons

Fullbokat för vaccinering på 1177 året ut – vad göra?

Annons

Inte konstigt det blev kaos när bokningen öppnades för 65-plussare – det hade räckt att sänka till 70

Besviken 74-åring: Grattis alla 65-plussare som lyckades boka vaccinationstid

Tiderna för vaccinering tog snabbt slut – kunde man boka innan kl 17?

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy