Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Inte lätt att ta beslut om tuffa besparingar för barn och unga – men det är nödvändigt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I takt med att fler föräldrar och elever väljer friskolor så behöver vi minska den kommunala verksamheten som en anpassning till elevunderlaget, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Barn- och utbildningsnämnden i Sundsvalls kommun har nyligen beslutat om ett antal tuffa besparingar inom nämndens verksamheter. Vi förstår att de beslut som vi har tagit påverkar, berör och upprör människor. Att fatta den typen av beslut är inte lätt, men det är nödvändigt för att ta ansvar för ekonomin och därmed både dagens och morgondagens välfärd.

Sundsvalls kommun lägger 40 procent av den totala budgeten på skola och förskola. Det ska täcka kostnaden för all skolverksamhet i kommunen, både kommunala och fristående verksamheter. I takt med att fler föräldrar och elever väljer friskolor så behöver vi minska den kommunala verksamheten som en anpassning till elevunderlaget. Eftersom kommunen betalar ut mer pengar än tidigare för eleverna i friskolor behöver den egna verksamheten kosta mindre.

Annons

Barn- och utbildningsnämnden har de senaste åren beslutat om både stora strukturella besparingar, exempelvis på administration och centrala funktioner, men även skolnedläggningar. Vi har också beslutat om mindre besparingar som berör färre. Det behöver vi göra för att pengarna ska gå till eleverna och inte till tomma stolar i klassrum. Oavsett vilken skola man går på ska alla barn ges förutsättningar att utvecklas, lära och nå sin fulla potential.

Annons

Politik handlar om att prioritera och det gör vi även i tider av besparingar. Barn- och utbildningsnämnden har fattat tuffa beslut men vi har också valt att inte avveckla eller skära ner på vissa verksamheter utifrån majoritetens mål att utjämna sociala skillnader.

■ Nattis ska inte avvecklas. Barnomsorg på obekväm arbetstid är för många, framför allt ensamstående, en förutsättning för att kunna arbeta. Även om det inte är en lagstadgad verksamhet tycker vi att den är viktigt att fortsätta värna om.

■ Kulturskolan fortsätter att vara avgiftsfri. Vi vill att alla ska ha möjlighet att ta del av kulturskolans verksamhet, oavsett familjens ekonomiska förutsättningar.

■ Skolfam blir kvar. Vi fortsätter att prioritera skolans insatser för familjehemsplacerade barn.

Annons

■ Ingen förändring i avståndsgräns för skolskjuts. En höjning skulle främst drabba elever på landsbygden som inte har tillgång till annan busstrafik. Vi värnar om landsbygden och håller kvar vid dagens kilometergräns för skolskjuts.

Ska vi i framtiden kunna gå från att prioritera mellan besparingar till att istället satsa brett så behövs en ekonomi i balans. Vi i majoriteten jobbar målinriktat med att öka jämlikheten i våra skolor och höja elevers skolresultat, även där är en sund ekonomi en förutsättning.

Slutligen vill vi också belysa att arbetet med att höja elevernas skolresultat fortsätter att gå i rätt riktning. För tredje året i rad presterar eleverna bättre än föregående år. Vi är inte nöjda förrän alla elever når målen, men den tydliga positiva trenden är glädjande och stärker oss i vårt arbete framåt.

Annons

Lisa Tynnemark (S), ordförande barn- och utbildningsnämnden

Sanna Jonsson (C), ledamot barn- och utbildningsnämnden

Anders Fagerblom (V), ledamot barn- och utbildningsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy