Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Debatt
DEBATT: Med marknadshyror får vi ohanterliga hyror och hyreshöjningar för den stora massan

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I ett debattsvar i ST 9/4 angriper Andreas Sjöberg, vd för Fastighetsägarna MittNord, den rapport om effekten av marknadshyror som konsultbolaget Ramboll har utfört på uppdrag av Hyresgästföreningen. Med en ganska innehållslös och onyanserad retorik kritiserar Andreas Sjöberg oss för att skapa en felaktig bild i syfte att stärka vår egen ställning.

Hyresmarknaden mår bäst av är väl underhållna, väl förvaltade hyresrätter med god standard till hyror som den breda massan av hyresgäster har råd med, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Det rapporten belyser är ett scenario där marknadshyror införs från en dag till en annan, en metod för att tydligt se skillnaden på dagens boendesituation för landets hyresgäster mot den framtid som marknadshyror skulle kunna innebära.

Annons

Annons

Vi påstår inte att marknadshyror skulle innebära stora hyreshöjningar från en dag till nästa, men trenden skulle bli synlig redan från början och det skulle inte ta särskilt lång tid innan vi ser till exempel de 43 procent högre hyresnivåer i Luleå som rapportens slutsats landar i.

Hyresgästföreningen är en demokratisk organisation bestående av 10 000 förtroendevalda och över en halv miljon medlemmar och vi driver hyresgästernas intresse. Detta är nära sammanflätat med samhällets övergripande intresse av en bostadsmarknad som fungerar, som tillhandahåller bostäder tillgängliga för alla, till hyror som varje hyresgäst har råd med. I ett system med marknadshyror blir det inte så.

Ett huvudargument från de debattörer som förespråkar marknadshyra är att marknadshyra skulle leda till ökat byggande, då den högre hyran ökar incitamenten till nyproduktion.

Problemet är att nyproduktionen redan idag har slagit i taket utifrån vad hyresgäster, dagens såväl som framtida, kan betala. Vanliga människor har helt enkelt inte tillräckligt tjocka plånböcker för att klara av än högre hyresnivåer.

Med marknadshyror får vi ohanterliga hyror och hyreshöjningar för den stora massan, baserat på den rika minoritetens betalningsförmåga. Vi får social segregation, minskat utrymme för konsumtion och ett slag mot den levnadsstandard som borde vara en självklarhet för alla. Vem blir vinnare på det i längden?

Annons

Vi förutsätter att Andreas Sjöberg och Fastighetsägarna MittNord är klarsynta nog att dela vår syn på att det hyresmarknaden mår bäst av är väl underhållna, väl förvaltade hyresrätter med god standard till hyror som den breda massan av hyresgäster har råd med. Det åstadkommer vi inte med marknadshyror. Tvärtom.

Lillemor Göranson, ordförande Hyresgästföreningen region Norrland

Morgan Hoppman, ordförande Hyresgästföreningen Örnsköldsvik

Margareta Nordin, ordförande Hyresgästföreningen Ådalen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan