Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Var är den ”feministiska regeringen” när brott mot kvinnor fortskrider?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De senaste tre veckorna har fem kvinnor bragts om livet av män de haft en relation med.

Det är dags att brott mot kvinnor tas på allvar, att resurser tillsätts och att brottsoffer får upprättelse. Sveriges kvinnor förtjänar bättre, skriver debattförfattarna. Foto: Ellinore Wolf/Arkiv

Tusentals kvinnor och barn söker skydd på landets kvinnojourer varje år. Vart tionde barn tvingas uppleva våld i hemmet, och i snitt dödas en kvinna av en man hon haft en relation med var tredje vecka i Sverige.

Annons

Annons

Rätten till kroppslig integritet och ett liv utan våld och förtryck borde vara en självklarhet, men för många kvinnor ser verkligheten annorlunda ut.

Efter snart två mandatperioder med världens första ”feministiska regering”, så har kvinnors liv försämrats på en rad områden. Kvinnors trygghet är på tillbakagång. Våldet mot kvinnor i Sverige har ökat. Det gäller såväl antalet anmälda våldtäkter, våld i nära relationer och hedersrelaterad brottslighet.

Det får vara nog nu. Sverige behöver införa en nollvision mot våld i nära relationer.

Regeringen bjuder in till samtal, det är välkommet men det räcker inte. Det krävs mer än samtal, det krävs handling.

Straffskalan för vålds- och sexualbrott måste skärpas, så att den verkligen återspeglar allvaret i brottet. Sekretessen mellan vård, socialtjänst och polis måste slopas. Brottsoffer ska inte behöva driva in skadeståndet på egen hand. Kontaktförbuden måste utökas till större zoner och straffen skärpas vid överträdelse där fysisk överträdelse leder till fängelse. Det är bara några av reformerna som krävs.

Det är dags att brott mot kvinnor tas på allvar, att resurser tillsätts och att brottsoffer får upprättelse. Sveriges kvinnor förtjänar bättre.

Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson KD

Annons

Sofia Damm, jämställdhetspolitisk talesperson KD

Sarah Havneraas, förbundsordförande Kristdemokratiska Kvinnoförbundet

Ronja Strid, partiavdelningsordförande KD Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan