Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Debatt
DEBATT: Vi kräver garanterad fortbildning för vårdanställda

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det måste bli självklart att den som ska hjälpa oss när vi blir sjuka är kunnig och uppdaterad på de senaste behandlingsmetoderna. Lika självklart måste det vara för sjukvårdens anställda att få utvecklas i sitt yrke, känna yrkesstolthet och slippa trolla med knäna. Vi kräver garanterad fortbildning i sjukvården.

Fortbildning behöver bli ett uttalat ansvar för varje arbetsgivare och på sikt ett krav för att en yrkesperson ska få behålla sin legitimation. Att ta vara på människors driv och vilja att utvecklas i sitt yrke gynnar oss alla, skriver debatförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

I Sverige är regelbunden fortbildning inte obligatorisk för ett enda sjukvårdsyrke. Nya blodtrycksmediciner ger bättre vård för kroniskt sjuka och parallellt ger cell- och genterapi hopp vid dödliga sjukdomar, men i praktiken finns inga garantier för patienterna att få träffa vårdanställda som är uppdaterade på de senaste behandlingsmetoderna.

Annons

Annons

Sverige utgör här ett undantag inom EU. Detta måste åtgärdas.

Liberalerna vill stärka arbetsgivaransvaret för regelbunden fortbildning inom alla legitimationsyrken. Fortbildning behöver bli ett uttalat ansvar för varje arbetsgivare och på sikt ett krav för att en yrkesperson ska få behålla sin legitimation. Att ta vara på människors driv och vilja att utvecklas i sitt yrke gynnar oss alla.

Vi tror att rätten till kunskap behöver stärkas även på andra sätt.  Undersköterska ska vara en examen med skyddad yrkestitel och goda möjligheter till specialisering. 

Vi behöver mer sjukvårdsforskning baserad på svenska förhållanden, för att säkra patientsäkerhet och vårdkvalitet och för att stärka det kritiska tänkandet hos personalen. Nya forskningsrön, innovativa terapier eller behandlingar kan i dag ta 8–15 år innan de tillämpas fullt ut i den svenska vården. Vi vill att lagstiftning ställer krav på regioner att bedriva forskning, utveckling och innovation. 

Sverige bör ta fram en nationell standard med tydligt definierade krav på handledning och kvalitet vid läkarutbildningens AT/BT och verksamhetsintegrerat lärande (VIL).

Vi vill också att läkares specialisering (ST) får större akademiska inslag och teoretiska kursmoment.

Vid specialistutbildning för sjuksköterskor bör universiteten stå för de teoretiska delarna, men arbetsgivarna ha ett tydligt arbetsgivaransvar för den praktiska träningen och kontrollen av färdigheterna. För att stärka samverkan föreslår vi att sjuksköterskornas specialiseringsområden knyts till de medicinska specialiteterna. 

Annons

Annons

Sjukvårdsyrken behöver vara ständigt uppdaterade för att möta utvecklingen och ta vara på nya möjligheter. Vi är övertygade om att våra förslag gör yrkena kunnigare och mer agila, men också roligare. 

Lina Nordquist (L), riksdagsledamot, Sjukvårdspolitisk talesperson

Maria Nilsson (L), riksdagsledamot, forskningspolitisk talesperson

Ingeborg Wiksten (L), partistyrelseledamot, regionråd Västernorrland  

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan