Annons

Annons

Corona: Vaccinet

Debatt
DEBATT: Replik: Vaccin skyddar dig – nyttan överväger risken

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ju fler som vaccinerar sig desto mer minskar vi risken att varianter av viruset dyker upp som våra vacciner inte biter på. Tillsammans stoppar vi pandemin, skriver Maria Alsén Lindström.

Bild: Denny Calvo

Annons

Replik på Leif Nyströms insändare "Oroväckande om vaccinet" i ST 16/4.

Jag förstår dina frågor och din oro. Det är viktigt att ha fakta när man bestämmer sig för att ta ett läkemedel, oavsett orsak. Till de som känner sig tveksamma till att vaccinera sig mot covid-19 vill jag säga att nyttan överväger den risk för biverkningar som alltid finns med alla vaccin. Vaccinering skyddar dig mot allvarlig sjukdom och död i covid-19-infektion. Det är väldigt positivt att kunna följa hur siffrorna på de som avlidit i covid-19 sjunker i takt med att antalet vaccinerade invånare ökar.

Just nu används vaccin från Pfizer/BioNTech, Moderna och Astra Zeneca mot covid-19 i Sverige. Alla godkända vacciner har säkerhetsgranskats och som med alla läkemedel så har en bedömning gjorts om nytta kontra risk.

Annons

Det är helt rätt att framtagande av vaccinerna gått fort, men de är utformade på sätt som är kända sedan länge. Mer än 600 miljoner doser vaccin mot covid-19 har getts i världen och läkemedelsmyndigheterna följer biverkningar noga. Biverkningar förekommer på alla vaccin, oftast är de tecken på att immunförsvaret aktiverats med covidliknande symtom som exempelvis feber.

Annons

Det som avviker är de sällsynta biverkningar man sett på Astra Zenecas vaccin. Där har det nu efter 34 miljoner utdelade doser i Europa konstaterats 65 fall av kombinationen blodproppar, blödningar och låga halter av blodplättar.

Det är en styrka att våra läkemedelsmyndigheter hittar biverkningar som är så ovanliga och snabbt kan agera när det behövs. Jag ser det som ett bevis på att våra system fungerar. Det betyder också att vården kan vara uppmärksam och på rätt sätt ta hand om en person som får dessa symtom. Myndigheterna har inte sett att vissa sjukdomar eller läkemedel skulle öka risken.

De vaccin som finns i dag skyddar bra mot allvarlig sjukdom och död i covid-19. Ju fler som vaccinerar sig desto mer minskar vi risken att varianter av viruset dyker upp som våra vacciner inte biter på. Tillsammans stoppar vi pandemin.

Annons

Maria Alsén Lindström, familjeläkare och ordförande i Läkemedelskommittén i Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy