Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Debatt
DEBATT: Tillgängligheten till psykiatrin i Västernorrland måste öka

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Region Västernorrland har orimligt långa väntetider både till vuxenpsykiatrin och BUP. Regionen är faktiskt bland de sämsta i landet på att uppfylla vårdgarantin för barn och unga med psykisk ohälsa. Detta trots att majoriteten bestående av Socialdemokrater, Moderater och Liberaler ofta stoltserar med att de satsar på ungas psykiska hälsa. Centerpartiet vill se lösningar på problemet och inte bara prata om det.

Annons

Självklart ska personer med akuta behov prioriteras. Men vi kan inte ha en sådan bristande tillgänglighet att endast de akut drabbade får vård, skriver debattförfattaren.

Bild: TT, Arkivbild

Därför föreslår Centerpartiet genom två motioner som avhandlas i regionfullmäktige i april att regionstyrelsen ska utreda möjligheten till vårdval inom psykiatrin, både för vuxenpsykiatrin och BUP. Denna lösning är majoriteten tyvärr inte villiga att se över, istället väljer de att avslå förslagen utan närmare resonemang. Det tycker vi i Centerpartiet är beklagligt.

Annons

I dagsläget behöver psykiatrin prioritera de med störst vårdbehov, vilket riskerar att andra blir väntande mycket länge, ibland upp till år. Självklart ska personer med akuta behov prioriteras. Men vi kan inte ha en sådan bristande tillgänglighet att endast de akut drabbade får vård. Att behöva vänta länge, eller få sin remiss nekad på grund av resursbrist, riskerar att leda till förvärrad psykisk ohälsa och samsjuklighet.

Samtidigt som majoriteten väljer att avslå Centerpartiets förslag för ökad tillgänglighet till psykiatrin så försämrar regionen möjligheten för länets invånare att få vård genom privata aktörer som bedriver KBT-behandling, både för unga och vuxna. Hur rimmar det med att satsa på den psykiska hälsan?

Vi är väl medvetna om regionens ekonomiska situation och att vi behöver prioritera våra resurser. Därför tycker Centerpartiet att det är viktigt att öka tillgängligheten till vård vid psykisk ohälsa. Detta för att minska risken för förvärrad problematik som blir dyrare, inte bara i kostnad för regionen utan också i personligt lidande.

Annons

Centerpartiet har fullt förtroende för privata vårdaktörer och ser dem som en viktig resurs i detta arbete. Tråkigt att Moderater och Liberaler inte verkar dela den bilden.

Sanna Jonsson (C), vice gruppledare, beteendevetare, friskvårdskonsulent, undersköterska psykiatri och missbruksvård

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan