Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
DEBATT: Om vi ska stå beredda inför framtidens utmaningar måste våra företag få bättre förutsättningar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Goda förutsättningar för företag är en grund till stark välfärd. Så har Moderaterna alltid resonerat och vi jobbar dagligen för att se till att villkoren förbättras.

Moderaterna är beredda att vilken dag som helst kavla upp ärmarna och se till att kommunens alla småföretagare får det enklare att driva sitt livsverk, skriver debattförfattarna.

Bild: Pontus Hellsén

ST:s ledarskribent Marcus Backholm Bohlin skrev i sin ledare 20/4 om just villkoren för företagare och hur viktig en förbättring är för att nå målsättningen 5 000 nya jobb. Vi kan bara instämma. I Sundsvall finns nämligen stor förbättringspotential.

Annons

Annons

Enligt Svenskt Näringslivs årliga enkät upplever de lokala företagen en bristande dialog med kommunens beslutsfattare, konkurrens från kommunen och en negativ attityd från politiker. Vi menar att ett övergripande arbetssätt där företagens ärenden prioriteras behöver genomsyra kommunkoncernen. I detta verkar den styrande majoriteten i Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet vara överens med oss, men då gäller det också att utöver orden börja leverera.

I Sundsvall finns även en inköpsstrategi som systematiskt stänger ute små, lokala företag från att delta i kommunens upphandlingar. Detta bidrar till att många företag upplever en osund konkurrens. Orimliga krav ställs vilket i praktiken leder till att de stora och väletablerade företagen gynnas, snarare än den nyetablerade lokala entreprenören.

Samtidigt beslutade politiken i bred enighet om ett nytt näringslivspolitiskt program, där målen är tydliga i att vi vill underlätta för, samt se fler lokala företag.

Här ser vi två målsättningar inom samma kommunkoncern som motarbetar varandra, vilket får oss att undra hur seriös Socialdemokraternas nya inriktning egentligen är.

Hur menar vi att ett bättre företagsklimat skapas? En viktig del är prioriteringsordningen när företagens ärenden läggs på kommunens bord. Vi behöver även bistå med hjälp till att lösa problematiken med personalförsörjning, genom ökat samarbete mellan det offentliga och näringslivet, ökade resurser till vuxenutbildningen och schystare villkor vad gäller kommunala avgifter. Med bättre villkor kan företag anställa fler, vilket skapar en rikare välfärd.

Annons

Annons

Vi tror även att Näringslivsbolaget spelar en stor roll i att hjälpa små och medelstora företag. Bolaget föreslås tyvärr att nu utarmas från helhetsansvaret och få svårmätta indikatorer. Ökad administration påverkar ett kommunalt bolag på samma sätt som det påverkar ett privat.

En annan trend som tyvärr följt den här mandatperioden är att inslaget av proffs i de olika kommunala bolagen blivit färre, till förmån för politiker. Styrelserepresentanter från näringslivet, speciellt inom Näringslivsbolaget, borde vara i majoritet för att säkerställa bred kompetens i de frågor bolaget hanterar.

Småföretags skatteintäkter bidrar till tusentals jobb inom vård, skola och omsorg. Om vi ska stå beredda inför framtidens utmaningar måste våra företag få bättre förutsättningar. Moderaterna är beredda att vilken dag som helst kavla upp ärmarna och se till att kommunens alla småföretagare får det enklare att driva sitt livsverk.

Är Bodil Hansson och Socialdemokraterna det?

Alicja Kapica (M), oppositionsråd

Viktoria Jansson (M), gruppledare

Bertil Kjellberg (M), ledamot i kommunstyrelsen

Tom Emanuelz (M), ersättare i kommunstyrelsen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan