Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
DEBATT: Sanningen om turerna i migrationspolitiken

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sverige ska hjälpa människor i behov av skydd, men i en omfattning som samhället klarar av, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Den 6 oktober 2020 lämnade Liberalerna (L) ett förslag i riksdagen som innehöll en rad olika punkter på hur vi måste ändra lagen kring migrationen. De punkter som förslaget innehåller har tidigare lagts fram av migrationskommittén, vars uppdrag var att ta fram en hållbar migrationspolitik som ska vara human, rättssäker och effektiv.

Förslaget från kommittén stod Socialdemokraterna (S) bakom. Alltså samma punkter som vi i L nu tar fram som vår migrationspolitik tyckte S var bra.

Eftersom S stod bakom hela innehållet i migrationskommitténs förslag så borde de kunna stödja L:s motion i riksdagen. På så sätt kunde man minska inflytande för ytterkantspartier, SD och V, och nå en bredare samsyn mellan övriga partier och S. Så blev som bekant inte fallet.

Annons

Istället för att ta ansvar och låta förnuft gå före ideologi vek S ned sig och valde att låta Miljöpartiets (MP) förslag väga tyngre. Förslag som inte har någon som helst förankring i migrationskommitténs förslag. Regeringen valde alltså att lägga fram ett eget förslag där man gjorde stora eftergifter till MP. Man frångick därmed migrationskommitténs förslag på en rad punkter.

Annons

Regeringens migrationspolitik innebär nu att:

■ Stora grupper vuxna som fått avslag på asylgrunden ska kunna stanna i Sverige enbart på basis av att befunnit sig i landet.

■ Man breddar undantagen från kraven på permanent uppehållstillstånd.

■ Det blir krav på grundläggande svenska för permanent uppehållstillstånd.

Vad vill Liberalerna?

För Liberalerna är det viktigt att Sverige får en rimlig, ordnad och rättssäker migrationspolitik. Det betyder att:

■ Den som har skyddsskäl får stanna, och den som får avslag kommer att behöva återvända.

■ Personer som fått avslag men av humanitära skäl bör ges möjlighet att stanna, ska självklart en sådan möjlighet finnas

■ Tydliga krav på att lära sig svenska för att komma in på arbetsmarknaden.

■ Anhöriginvandring kräver att personer har jobb för att ta ansvaret för andra familjemedlemmar.

Varför stöttar M, KD och SD förslaget från Liberalerna?

M, KD och SD anser att Liberalernas förslag är bättre än regeringens, de har därför bestämt sig för att stödja L:s förslag. Detta är något vi liberaler inte kan klaga på. Alla liberaler har betydande synpunkter på Sverigedemokraternas åsikter, men vi har inget emot att de röstar på våra förslag. När andra partier ansluter till våra förslag har liberal politik fått genomslag.

Annons

Har Liberalerna ändrat sin politik i förhandlingar med de andra partierna?

Liberalerna har inte gjort några eftergifter mot M, KD och SD över huvud taget. Dessa tre partier har däremot deklarerat att de står bakom våra migrationsförslag. Förslag som en kommitté arbetat fram och som S sa ja till innan Mp satte käppar i hjulen.

Annons

Varför behöver Sverige en ny migrationspolitik?

Sverige ska hjälpa människor i behov av skydd, men i en omfattning som samhället klarar av.

Det ska vara rättssäkert för dem som söker sig hit, tydligt mot omvärlden och planerbart för kommuner som hanterar integrationen.

Liberaler i Sundsvall:

Jeanette Lozanovski, Elise Backman, Monika Lövgren, Michael Westin, Faten Nilsson, Arne Engholm, Catrin Eliasson

Samt styrelsen för Liberalerna i Timrå

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy