Annons

Annons

Corona: Vaccinet

Debatt
DEBATT: Replik: Vi vaccinerar alla doser vi får – äldst och skörast går först

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Endast personal som arbetar inom sluten somatisk eller psykiatrisk vård ska vaccineras – förutsatt att de i sitt yrke arbetar nära patienter som är: - över 65 år - transplanterade eller får dialys, skriver Karin Sellgren och Hans Boman.

Bild: John Fagerström

Annons

Replik på insändaren "Sjukhuspersonal vill ha vaccin - upprätta namnlista för doser som blir över", skriven av signaturen "Anställd på sjukhuset".

Nej, det slängs inga doser och vi vaccinerar allt vaccin vi får levererat till vår region. Det finns en rutin för hur eventuella doser ska hanteras som blir över under dagen. I första hand läggs de tillbaka i den digitala tidboken på www.1177.se.

Är du i aktuell åldersgrupp som vaccineras och kan komma med kort varsel så kan du alltså själv gå in där på eftermiddagarna och se om det öppnats fler tider. I andra hand kontaktas prioriterade grupper som ännu inte fått sitt vaccin, det kan till exempel vara de som har LSS och deras anställda.

Annons

Tidigare vaccinerade vi brett på våra tre sjukhus och även inom primärvården. Vecka 11 pausades personalvaccinationerna helt och nu när vi börjat vaccinera igen så är det andra och mer skarpa riktlinjer som gäller: Endast personal som arbetar inom sluten somatisk eller psykiatrisk vård ska vaccineras – förutsatt att de i sitt yrke arbetar nära patienter som är: - över 65 år - transplanterade eller får dialys.

Annons

Just patientnära är viktigt. Du ska alltså komma fysiskt nära, jobba dagligen i kortärmat och ha spritade händer. Du prioriteras alltså inte automatiskt även om du arbetar inom slutenvården. De nya rekommendationerna gör att många personalgrupper exkluderas som tidigare inkluderades, exempelvis personal som arbetar på vårdavdelning för barn. Personalen prioriteras heller inte för att själva skyddas utan för att skydda de äldsta och sköraste, som av den anledningen är inlagda på sjukhus.

Vi förstår att önskan att få vaccin är stor. Det vittnar alla de frågor, och ibland krav, som vi får från andra yrkesgrupper, men varken lärare, blåljuspersonal, frisörer, fysioterapeuter eller psykologer är prioriterade. Äldst och skörast går först.

Det är en solidarisk handling att ta emot vaccin. Och du gör det lika mycket för att skydda dina medmänniskor som för att skydda dig själv.

Annons

Karin Sellgren, vaccinationssamordnare Region Västernorrland

Hans Boman, smittskyddsläkare Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy