Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Corona: Vaccinet

Debatt
DEBATT: Replik: Glädjande hög vaccinationsvilja i prioriterade grupper – därför är vi inte i fas 4 än

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vaccinet som levererats till Västernorrland har använts just till vad det var avsett för; att vaccinera de sköraste i samhället först, skriver vaccinsamordnare Karin Sellgren.

Bild: Lars Sundin, Arkivbild

Annons

Replik på insändaren "Lång väntan på fas 4 – galet att det skiljer på vaccinationstakten mellan regionerna" i ST 19/5.

Ända sedan det stora vaccinationsprojektet tog sin början har Folkhälsomyndigheten givit alla Sveriges regioner uppdraget att arbeta utifrån samma utgångpunkt: Att erbjuda den som har störst behov av ett skydd mot covid-19 vaccinet före den som löper lägre risk för allvarlig sjukdom och död.

Annons

Annons

Den enskilt största riskfaktorn är ålder, därför har faserna delats in åldersordning. I varje fas har också faktorer som vissa sjukdomar, vissa funktionsnedsättningar och socioekonomisk utsatthet prioriterats.

Enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten, som avser vecka 18, hade över 43 procent av västernorrlänningarna fått minst en dos vaccin. Riksgenomsnittet var 37 procent. I en storstadsregion som Stockholm, som redan börjat erbjuda vaccin till invånare i fas 4, hade endast 31 procent av befolkningen blivit vaccinerad.

Det betyder att vaccinet som levererats till Västernorrland har använts just till vad det var avsett för; att vaccinera de sköraste i samhället först.

Insändarskribenten anser att vi inte har rättvis och jämställd vård i Västernorrland, eftersom vi skiljer oss från vissa andra regioner genom att inte erbjuda vaccin till den breda allmänheten ännu. Ur vårt perspektiv är det positivt att vi inte har några vaccindoser över, för då hade det inneburit att vaccinationstäckningen i de prioriterade grupperna varit lägre.

Samtliga invånare i länet kommer att erbjudas vaccin inom kort – om vaccinleveranserna kommer som utlovat hoppas vi kunna inleda fas 4 under midsommarveckan.

Annons

Vi hoppas att vaccinationsviljan fortsätter vara lika hög bland västernorrlänningarna!

Karin Sellgren, vaccinationssamordnare Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy