Annons

Annons

Annons

Annons

ST för 25 och 50 år sedan

ST för 50 år sedan: Nya tider på järnvägen – här vinkas det farväl till motorvagnen

Gårdagen var sista dagen innan SJ gick över till sommartidtabell. Det sker alltid i slutet av maj, oftast kring den 20:e.

För Sundsvallsområdet del blev emellertid den sista dagen efter den gamla tidtabellen en aning speciell, eftersom de brandgula motorvagnarna försvann med omläggningen.

Text: 

ST 23 maj 1971.

Annons

Tågklareraren Sven-Erik Edin, Sundsvall, vinkade av de sista motorvagnstågen från Sundsvalls central klockan 15.43 mot Härnösand–Långsele och 17.03 mot Ånge–Östersund. Därefter var det stopp för den karakteristiska brandgula SJ-prydda små tågen. Med den nya övergången till sommartidtabellen försvinner motorvagnarna från Sundsvallsområdet utan att ersättas med några andra förbindelser. Däremot läggs inte banan ner. Det var inte så många resande denna sista motorvagnsdag, men med på färden fanns ett par som upplevde resan desto mer intensivt: medlemmarna i Svenska Järnvägsklubben, Sten Gjessing (pryar just nu hos SJ) och Gunnar Hörnström (posttjänsteman från Gävle), som rest till Sundsvall för att vara med vid sista turerna. Men det blev ett avslutad epok utan tårar...

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 129 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan