Annons

Annons

Annons

ST för 25 och 50 år sedan

ST för 50 år sedan: Nya tider på järnvägen – här vinkas det farväl till motorvagnen

Gårdagen var sista dagen innan SJ gick över till sommartidtabell. Det sker alltid i slutet av maj, oftast kring den 20:e.

För Sundsvallsområdet del blev emellertid den sista dagen efter den gamla tidtabellen en aning speciell, eftersom de brandgula motorvagnarna försvann med omläggningen.

Text

ST 23 maj 1971.

Annons

Tågklareraren Sven-Erik Edin, Sundsvall, vinkade av de sista motorvagnstågen från Sundsvalls central klockan 15.43 mot Härnösand–Långsele och 17.03 mot Ånge–Östersund. Därefter var det stopp för den karakteristiska brandgula SJ-prydda små tågen. Med den nya övergången till sommartidtabellen försvinner motorvagnarna från Sundsvallsområdet utan att ersättas med några andra förbindelser. Däremot läggs inte banan ner. Det var inte så många resande denna sista motorvagnsdag, men med på färden fanns ett par som upplevde resan desto mer intensivt: medlemmarna i Svenska Järnvägsklubben, Sten Gjessing (pryar just nu hos SJ) och Gunnar Hörnström (posttjänsteman från Gävle), som rest till Sundsvall för att vara med vid sista turerna. Men det blev ett avslutad epok utan tårar...

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla nyheter på st.nu
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan