Annons

Annons

Skolnedläggningarna i Sundsvall

Debatt
DEBATT: Låt Allsta skola vara kvar för barnens och samhällets bästa

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Med allmän skolplikt är det bara sunt förnuft att lärare och skola ordnas där barnen är och inte tvärtom, skriver Per Danvind.

Bild: Arkivbild

Annons

Sundsvalls kommun beter sig som tjuvar och banditer när de stjäl Allsta skola från bygden. Det känns faktiskt så. Det är vår skola som de tar. Det är vår trygghet som de slår sönder. Det är vår framtid som de raserar.

Varför gör de så?

Kommunen har pekat på sin usla ekonomi och antytt att en nedläggning ger en "ekonomi i balans", men andra artiklar i ST har visat att en nedläggning innebär en ekonomisk förlust för kommunen på några års sikt.

Kommunen har också ojat sig över att skolbyggnaden är nära på obrukbar och kräver stora investeringar, men när skolan behölls 2019 beslutade nämnden att utföra alla nödvändiga åtgärder för verksamhetens behov. Den utredning som presenterades 2020-06-17 fann att inga åtgärder var nödvändiga (§68 BUN-2020-06-17).

Kommunen kanske vill spara in på administration genom att ha färre skolor, men efter den administrativa sammanslagningen 2019 av Allsta skola och S:t Olofsskolan har man tydligen anställt två rektorer till S:t Olofsskolan.

Annons

Annons

En nedläggning innebär alltså ingen besparing för kommunen. Däremot drabbar det Allsta-elevernas familjer, med förluster både i tid och pengar eftersom det är otänkbart att låta barn 5–9 år åka buss själva till stan. Om inte föräldrarna råkar ha sin arbetsplats åt samma håll som den nya skolan förlorar man drygt en timme varje skoldag till skolskjuts. En schablonmässig milersättning för resorna motsvarar 74 kr per skoldag eller drygt 13 000 kr per år i ekonomisk förlust, utöver den förlorade tiden.

Men det är inte på grund av pengar som jag vill att Allsta skola ska få vara kvar. Det är för barnens och samhällets bästa. Jag är övertygad om att närhet till skolan, och tryggheten detta ger i unga år, är det viktigaste. Med allmän skolplikt är det dessutom bara sunt förnuft att lärare och skola ordnas där barnen är och inte tvärtom.

Kanske kan kommunen liknas vid en nitisk trädgårdsmästare som ser en blomma utanför sin rabatt och rycker upp den utan eftertanke, bara för att den växer på fel plats. Utan tanke på att blomman var både vacker och nyttig. Kanske var det just sådana blommor som hade fått trädgårdens bin att överleva sensommaren och pollinera fruktträden till våren. Kommande år grubblar trädgårdsmästaren istället över sina dåliga skördar.

Annons

På motsvarande sätt ser kommunens förvaltare endast till sin nypåfunna princip om stora, centrala skolor och rensar bort alla som inte passar in, utan tanke på att det skadar kommunen som helhet.

Annons

Per Danvind

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy