Annons

Annons

Annons

Sundsvalls flytande bostäder

Debatt
DEBATT: Oförsvarbart att stoppa flytande hus utanför Rosenborgskajen – avskaffa det generella strandskyddet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Under måndagen (24/5) rapporterade SVT Västernorrland att projektet med flytande hus utanför Rosenborgskajen i Sundsvall riskerar att stoppas av länsstyrelsen, med hänvisning till strandskyddet. Det är något även Sundsvalls Tidning skrev om 6 maj.

Drygt 90 procent av Sveriges kust är obebyggd och med den akuta bostadsbristen är det inte längre försvarbart att stoppa goda idéer likt projektet vid Rosenborgskajen, skriver Alex Nilsson. Bild: Sundsvalls kommun

Sundsvall lider likt 211 andra kommuner i Sverige av bostadsunderskott. Bostadsbristen för med sig konsekvenserna att ungdomar har svårt att hitta sin första bostad, årsrika får svårt att flytta från den eventuellt för stora villan och för andra är det omöjligt att lämna en destruktiv relation. När möjligheten att flytta inte finns, skapas därför enorm ofrihet.

Annons

Annons

Samtidigt stoppar också bostadsbristen städer, likt Sundsvall, att växa och få ökad tillväxt. Att få igång byggtakten och förbättra flyttkedjan därför både en viktig frihetsfråga och den bästa politiken för lokal tillväxt.

När spännande byggprojekt som det vid Rosenborgskajen stoppas, så visar det hur lagen om det generella strandskyddet inte är bra för bostadsmarknaden. Strandskyddet som återfinns i den svenska miljöbalken, gör att det inte går att uppföra nya byggnader, anlägga bryggor eller fälla träd, mellan 100 till 300 meter från vatten. Även om tanken att skydda natur och djurliv är god, är det värt att ifrågasätt att all kust och vattennära mark är i behov av det starka skydd som lagen innebär.

Många människor vill bo just vid vatten, det erbjuder en trevlig utsikt och en närhet till naturen. Att avskaffa strandskyddet och möjliggöra för att bygga där många människor vill bo, är inte bara rimligt för att dessa människor vill och det därför ökar byggandet, det skulle nämligen även starta igång flyttkedjan som möjliggör fler människor att hitta en bostad som är mer optimal för den själv.

När det finns gott om boenden vågar man testa något nytt som kan passa en bättre. När det råder brist så slåss man med näbbar och klor om de få förstahandskontrakt som finns.

Avskaffandet av strandskyddet löser inte alla bostadsproblem men skulle vara en god bit på vägen. Nästan alla större svenska städer ligger vid vatten – som tur är byggdes de flesta innan strandskyddet kom till. Med dagens regler skulle vi aldrig fått bygga riksdagshuset, Kungliga slottet eller Stenstaden i Sundsvall. Hur många andra vackra stadsdelar stoppas idag från att byggas?

Annons

Annons

Självklart ska vissa biotoper skyddas från bebyggelse men det finns ingen anledning att just stränder har en specialreglering. Drygt 90 procent av Sveriges kust är obebyggd och med den akuta bostadsbristen är det inte längre försvarbart att stoppa goda idéer likt projektet vid Rosenborgskajen.

Avskaffa därför det generella strandskyddet, få igång byggandet i Sundsvall och andra städer i Sverige.

Alex Nilsson, klimat- och bostadspolitisk talesperson för Liberala ungdomsförbundet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan