Annons

Annons

Corona: Vaccinet

Debatt
DEBATT: Prioritera gravida i vaccinationskön

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Låt oss skydda blivande mammor och ofödda barn – vaccinera gravida nu, uppmanar debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Den som löper störst risk ska få vaccin först. Det har varit den avgörande principen hittills. Självklart bör det gälla även gravida.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att gravida löper en något högre risk att bli allvarligt sjuka i covid-19. Dessutom innebär ett insjuknande dessutom en förhöjd risk att barnet föds för tidigt. Av den anledningen rekommenderas gravida vara extra försiktiga och noggrant följa de allmänna råden.

Till råga på allt har det tidigare inte bedömts säkert att ge dessa personer att vaccin. Nu har det glädjande nog tagits beslut om att gravida kan få sitt vaccin i fas 4. Det är en bra början, men trots förhöjda risker förväntas de stå i kö som alla andra. Det rimliga vore så klart att omedelbart se till att alla gravida får sitt första vaccin så snart som möjligt.

Annons

Gravida räknas inte formellt som riskgrupp. Men med tanke på att de löper större risker och behöver vara extra försiktiga får det betraktas som en högst akademisk gränsdragning. När allt kommer omkring är de en grupp som löper större risker. Alltså en riskgrupp.

Annons

När det kommer till vaccinationskön så bör gravida naturligtvis prioriteras. Om man inte tycker att den gravidas trygghet och möjlighet att leva någorlunda normalt är relevant så kan man väl åtminstone bry sig om det ofödda barnets liv och säkerhet.

Låt oss skydda blivande mammor och ofödda barn – vaccinera gravida nu.

Michael Westin, Liberalerna Sundsvall

Megan Sandberg, Liberalerna Timrå

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy