Annons

Annons

Stora sparförslag inom specialistvården i Region Västernorrland

Debatt
DEBATT: Politiska majoriteten: Dags för ett vägval – vi väljer en modern vård med patientens behov i centrum

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Genom vägvalet tar vi också ansvar för en budget i balans. Risken med att avstå är att Region Västernorrland i framtiden tvingas till betydligt större strukturella förändringar och även uppsägningar, skriver debattförfattarna.

Bild: Ove Öst

Annons

Det är dags för ett vägval. Ska vi göra verklighet av förändringen mot en vård som sätter patientens behov i centrum, med nya sätt att få tillgång till vård, med en vård som är modern och följer med i den medicintekniska utvecklingen – då är det dags att göra det valet nu.

Vi är redo att göra det, inte bara för att vi ser nyttan med förändringarna utan också för att det är en stor risk att avstå.

När vi gjorde omstarten kring kostnadsminskningarna inom vården i Region Västernorrland visste vi att vi ville värna vårdens kvalitet och utbud på länsnivå, att vi ville undvika uppsägningar, samt att länets befolkning ska få lika mycket vård för sina skattepengar som i övriga norrlandsregioner. Det är också innehållet i de förslag som verksamheterna presenterat.

Efter att fullmäktige fattat sitt beslut kommer varje verksamhet få uppdraget att genomföra sina förslag. De kommer ha tid på sig för att sedan sätta igång med de bästa arbetssätten, för att bygga samarbeten kring de gemensamma resurserna.

Annons

Annons

Region Västernorrlands hälso- och sjukvårdsdirektör Kurt Pettersson brukar förklara det som att regionen har "ett sjukhus med flera utbudspunkter". Varje verksamhet ska specialisera sig men också samarbeta så att vården ges med patienten i fokus inom den budgetram som finns.

Genom vägvalet tar vi också ansvar för en budget i balans. Risken med att avstå är att Region Västernorrland i framtiden tvingas till betydligt större strukturella förändringar och även uppsägningar.

Här vill vi lyfta fram att det finns partier i opposition som förstår att det är viktigt att agera för en förändring. Centerpartiet visar att man tagit utmaningen på allvar, precis som Vänsterpartiet. De har visserligen landat i motsatta bedömningar, men de står i alla fall för sin uppfattning. Värre är det med Sjukvårdspartiet som vill använda administrativa resurser på att låta verksamheterna utreda sig själva. Eller vill man kanske göra som Sjukvårdspartiet i Norrbotten och anlita externa konsulter för en sex månaders utredning som ledde till att hundratals medarbetare varslades?

Från Kristdemokraterna kommer inga egna förslag, de har i insändare sagt sig vara mot förändringarna men vill trots det precis som Sjukvårdspartiet bara ha mer utredningar. Det är inte att ta ansvar.

Annons

Det är dags för ett vägval. Vi väljer att ta ansvar för att Region Västernorrland kan möta människors behov av vård både idag och i framtiden.

Annons

Glenn Nordlund, Socialdemokraterna Region Västernorrland

Lena Asplund, Moderaterna Region Västernorrland

Ingeborg Wiksten, Liberalerna Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy