Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Lagstifta på EU-nivå mot antibiotika i kött

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I delar av Europa tillåts stora mängder antibiotika i kött. Det kan leda till resistens, varnar Emma Wiesner (C).

Bild: TT, Arkivbild

Annons

När sommaren äntligen är här är vi många som kommer slänga godsaker på grillen. Samtidigt är det en tid för eftertanke. Coronakrisen har tydligt visat på behovet av potenta och verkningsfulla mediciner och vaccin. Utan en modern läkemedelsindustri kommer vi inte kunna leva det liv vi levde före corona, vilket vi alla snart hoppas kunna göra.

Tyvärr är en av våra absolut viktigaste läkemedelsgrupper, antibiotikan, hotad av världens djuruppfödning och kostvanor. Utan antibiotika hade vårt sätt att leva inte varit möjligt, och det finns en reell risk att vi i framtiden står utan verkningsfull antibiotika. Redan idag dör 33 000 människor i EU på grund av antibiotikaresistens.

Problemet är att i vissa delar av världen öser man fortfarande in antibiotika i friska djur - kött och ost som inte sällan tar sig till våra grillar hemma i Sverige. Dessa djur har fötts upp med antibiotika i tillväxtbefrämjande syfte, inte för att de är sjuka. Detta har varit strängt förbjudet i Sverige sedan 1986, och i EU sedan 2006.

Annons

Annons

Fortfarande ges dock antibiotika till djur för att bota bakteriesjukdomar. Men det är stor skillnad hur mycket antibiotika våra lantbrukare ge sina djur. De svenska lantbrukarna är bäst i EU och ger endast 12 milligram per kilo. Det är långt från Italien och Spanien, som ger över 200 milligram per kilo, för att inte tala om värstingen Cypern som ger över 450 milligram antibiotika per kilo.

Den stora kunskapen bland svenska lantbrukare, det förebyggande arbetet och de stränga djurskyddslagarna har varit otroligt viktiga för att Sverige ska kunna ha en så låg användning av antibiotika. Våra bönder vågar helt enkelt prioritera djurens hälsa. Det är något vi som konsumenter ska värdera, och tänka på när vi väljer vilket kött och vilken ost vi ska äta.

Men överanvändningen av antibiotika som sker utanför Sveriges gränser hotar vårt sätt att leva. Görs ingenting drastiskt så står vi vid ruinens brant, med mediciner som inte har effekt. Därför har Centerpartiet länge arbetet för striktare regler i och utanför EU, och har till exempel länge velat se ett Parisavtal för reduktion av antibiotikaanvändning.

I Europaparlamentet har jag precis varit med och förhandlat den lagstiftning som syftar till att förbjuda import av kött till EU, som fått antibiotika för tillväxtens skull, från och med januari 2022. Jag vill dock gå längre i förhandlingarna, eftersom hotet mot antibiotika är så stort. EU måste erkänna behovet av ett globalt avtal där alla länder åtar sig att minska antibiotikaanvändningen, något som Europaparlamentets jordbruksutskott ställde sig bakom.

Annons

Annons

Om vi inte börjar använda antibiotika hållbart på global nivå så kan vi snart vinka hejdå till den antibiotika som räddar miljontals liv varje år. Resistenta bakterier ökar världen över på grund av överdriven användning av antibiotika, bland både djur och människor. Vi måste agera på alla fronter. Jag är stolt över att som Europaparlamentariker kunna göra det.

Emma Wiesner (C), Europaparlamentariker

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy