Annons

Annons

Annons

Annons

ST för 25 och 50 år sedan

ST för 50 år sedan: Ny satsning på läger för arbetslös ungdom i Sundsvall

Ett läger för arbetslös ungdom har anordnats i Liden av fritidsnämnden och socialförvaltningen i Sundsvall. Endast 16 kronor kostade varje deltagare per dag, mindre än vad en barnstugeplats kostar...

Ungdomarna har levt lägerliv i armétält och ätit pölsa på papperstallrikar. Praktiskt, tyckte de flesta, som hellre fiskade i älven än i diskbaljan.

ST 1 juli 1971.

Annons

I en skogsglänta vid älvkanten i Liden trängs 18 ungdomar kring kantiner fyllda med rykande pölsa och potatis. Utspridda i terrängen reser sig tre armétält, som på natten fungerar som sovplatser och på dagen som torkställ för våta kläder. Låter det kanske som om det här skall handla om nyinryckta soldater på manöver? Helt fel. Nej, det är helt vanliga ungdomar, som för några dagar fått komma ifrån "asfalt och betong" för att i stället få känna gemenskap med varandra och friluftslivet på ett naturligt sätt. Det är ungdomar, både flickor och pojkar i åldern 15–17 år, som går arbetslösa över sommaren. Ungdomar som kommer från helt skilda miljöer i Sundsvalls olika stadsdelar, och som får lära känna sina och andras kompisar bättre. Det är fritidsnämnden som tillsammans med socialförvaltningen bistått med bidrag till försökslägret. Lv5 har ställt tält och kantiner till förfogande, fiskevårdsföreningen har givit klartecken att fiska och tältningen sker på Vattenfalls mark. Kostnad per person: 16 kronor.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 129 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan