Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Kommunens minusresultat är ett strukturproblem

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Enligt majoriteten pågår nu besparingsåtgärderna enligt plan. Huruvida detta är fallet kan diskuteras, skriver debattörerna.

Bild: Pontus Hellsén

Annons

Inför kommunfullmäktige 28/6 skrev socialdemokratiska representanter i Sundsvalls Tidning om den kommunala ekonomin. När man läser Socialdemokraternas insändare kan man lätt få en bild både av att Sundsvalls underskott återställt och att strukturproblemen är åtgärdade. Det är fel. De tre största nämnderna väntas gå 150 miljoner kronor back, vilket tydligt illustrerar Socialdemokraternas felaktiga verklighetsbeskrivning.

Under förra året gick majoritet och opposition tillsammans i ett större besparingsarbete. Detta var vi enhälligt positiva till och det gjorde vi därför att vi, trots att vi inte styr den här kommunen, är redo att ta de beslut som behövs. Sundsvalls ekonomi har länge gått kräftgång och något behövde onekligen göras.

Annons

Annons

Enligt majoriteten pågår nu besparingsåtgärderna enligt plan. Huruvida detta är fallet kan diskuteras. Reaktiva besparingsbeslut har präglat denna mandatperiod, snarare än att man proaktivt byggt en stabil grund. Det senaste i raden av dessa beslut kommer från individ- och arbetsmarknadsnämnden, där majoriteteten långt ifrån uppnår de resultat av besparingar de annars menar ’’går enligt plan’’.

Majoriteten tvingades ta ett nytt besparingsbeslut på nämndens sammanträde i juni, vilket under 2021 kommer ge kostnadsminskningar på 2,5 miljoner kronor. Istället för att ta ett helhetsgrepp, så duttar de återigen i verksamhetskostnaderna, vilket troligen kommer att innebära nya besparingsåtgärder redan till hösten. Samma förfarande kan vi även se i barn- och utbildningsnämnden samt vård- och omsorgsnämnden – de tre nämnder som har sämst resultat i kommunkoncernen.

Fastighetsförsäljningar, ökade statsbidrag på grund av pandemin och en minskning av kommunens fordonspark har varit ett komplement till besparingsarbetet. Men det löser inte problematiken i att Sundsvalls tre största nämnder inte når positiva resultat. Det löser inte den strukturproblematik som döljer sig bakom år av minusresultat, vilket Socialdemokraterna som styrt den här kommunen i princip oavbrutet sedan 1970-talet, är ansvariga för.

Annons

Nu när läget ser ut som det gör, är det märkligt att man både i kommunfullmäktige och i debattinlägget i Sundsvalls Tidning, försöker måla en bild av att man tagit tag i och löst problemen. Det är en missvisande bild av verkligheten och det är framför allt en felaktig verklighetsbeskrivning till väljarna.

Alicja Kapica (M), oppositionsråd

Viktoria Jansson (M), gruppledare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy