Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
DEBATT: Dagens system är stelbent – förändra föräldraförsäkringen och öka flexibiliteten

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Så fort jämställdhet hamnar på tapeten är många politikers första instinkt att komma med pekpinnar om hur människor ska leva sina liv. Det gäller särskilt frågor som rör familj och arbetsliv. Då förväntas alla familjer – oavsett förutsättningar och önskemål – prioritera exakt likadant utifrån en statligt förutbestämd mall.

Annons

Vi vill att det införs en lag om max tolv barn i småbarnsgrupperna i förskolan, skriver insändarförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Det är fel väg att gå. Vi vill ge människor mer makt över sina liv, inte mindre. Därför anser vi att dagens stelbenta system behöver bli mer flexibelt. I dag tvingas människor anpassa sig efter hur de offentliga systemen fungerar, snarare än tvärtom. Vi vill ge dem större möjlighet att välja vad som passar just dem och deras familjer.

Därför vill Kristdemokraterna ha en friare föräldraförsäkring, där det finns möjlighet att fritt överlåta föräldradagar mellan föräldrarna och till andra närstående – exempelvis till morfar eller syster. Vi vill även öka antalet dubbeldagar i föräldraförsäkringen, så att båda föräldrar kan vara hemma samtidigt. Det ger föräldrar och barn större trygghet samtidigt som det underlättar för dem att hitta nya rutiner i vardagen.

En god och välfungerande barnomsorg är avgörande för att föräldrar ska kunna kombinera karriär med familjeliv. Därför vill vi att det införs en lag om max tolv barn i småbarnsgrupperna i förskolan. Vi vill även lagstifta om ett tak på max fem barn per personal i förskolan. Dessutom vill vi att kommuner blir skyldiga att erbjuda familjedaghem till de föräldrar som önskar det som alternativ för sina barn. En jämställdhetspolitik värd namnet sätter människan först, inte systemet.

Ebba Busch (KD), partiledare

Liza-Maria Norlin (KD), gruppledare Sundsvall

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan