Annons

Annons

Annons

Annons

ST för 25 och 50 år sedan

ST för 25 år sedan: Sven Henriksson startar den 90 år gamla sågen på Åsens maskineri

Han kan konsten att vrida till det, Sven Henriksson i Liden. 1936 drog kan igen ratten till maskineriet vid Åsens såg för sista omgången salufört timmer. I går, måndag fanns Sven på plats igen. För att starta den över 90 år gamla sågen på nytt.

ST 9 juli 1996.

Annons

Ortsbor, tjänstemän och andra nyfikna står samlade på det torra brädgolvet. Sven Henrikson och sågklingorna är mittpunkter. Sven vrider runt ratten och vattnet strömmar in i turbinen nedanför. Precis som för sextio år sedan. När klingorna skulle klyva den sista omgången timmer.

– Man får hoppas att det inte dröjer sextio år till den startas igen, utbrister Sven efter att ha släppt ratten.

Annons

Annons

Timrå har en arbetslöshet på 8,7 procent, Sundsvall på 8,4 procent och Ånge på 7,2 procent. Ju äldre man är desto svårare är det att få arbete. Knappt 19 procent av arbetstillfällen har gått till personer över 45 år och endast 4,5 procent till personer över 55 år.

– Det är mycket svårt för personer över 50 år att få jobb. Många av dem har låg grundutbildning. De är duktiga praktiker men har svårt att lära sig nytt, säger Anita Ölund, chef på arbetsförmedlingen i city.

Alla "brr" är bannlysta i deras jobb. Helena Örnklo och Anna Jensén är trots sin unga ålder veteraner bland simlärarkollegorna. Under åtta år har de troget fortsatt sommarjobbet som simlärare i Ånge kommuns kylslagna vatten. I en månads tid åker de runt till badplatserna i Alby, Byberget, Ytterturingen och Storsand. Det blir totalt sexton mil varje dag.

– Det är nog ganska ovanligt. De flesta lär sig simma i tempererade bassänger, säger Helena Örnklo.

Annons

Annons

Till toppen av sidan