Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Debatt
DEBATT: Utbyggnaden av bredband en överlevnadsfråga för landsbygden

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

95 procent av hushållen i Sverige skulle ha snabbt bredband under 2020 enligt regeringens bredbandsmål. Resultatet blev 87 procent. Målet missades grovt och på landsbygden ser siffrorna ännu värre ut. Enligt Post- och telestyrelsens kartläggning har enbart 47 procent av hushållen på Västernorrlands landsbygd snabbt bredband. Sverige har fått ett digitalt b-lag.

Marknadsaktören och politikern måste samarbeta för att vi ska nå regeringens eget bredbandsmål och uppfylla deras strategi om hållbar utveckling i hela landet, skriver debattörerna.

Bild: Arkivbild

I vår nya rapport ökar allvaret ytterligare, där beräkningar visar att regionens landsbygd aldrig når bredbandsmålet om inte nya och kraftfulla åtgärder genomförs.

Annons

För det första behövs investeringar i form av stödmedel, vilket i sin tur skapar förutsättningar för marknadsaktörer att fortsätta satsa miljardbelopp. Enligt Post- och telestyrelsens uppföljning av regeringens bredbandsstrategi drog två av tre av de största aktörerna ner sina investeringar. Telia minskade med 24 procent och stadsnäten med ungefär lika mycket. Den tredje, IP-Only, ökade förvisso investeringen och byggde mer än någonsin men även här syns allt svårare utmaningar i många områden. Om stödmedelsnivåerna ökar kan dessa marknadsaktörer investera mer. Nu krävs samarbete. Både marknadsaktören och politikern måste ta sitt ansvar för att vi någonsin ska nå regeringens eget bredbandsmål och uppfylla deras strategi om hållbar utveckling i hela landet.

Annons

För det andra måste vi se på stödmedel för vad det egentligen är – en investering som kommer betalas mångfalt tillbaka. Förutom tillgång till framtidens samhällsservice visar beräkningar att bredbandsutbyggnaden skapar tiotusentals arbeten samtidigt som skatteintäkterna ökar med 11 miljarder kronor. Stödmedel till fiberutbyggnaden är en plusaffär hur man än räknar.

För det tredje måste vi förändra vår syn på infrastruktur och göra prioriteringar utifrån dagens och morgondagens krav. När man läser om regeringens olika miljardsatsningar kan man inte undgå att undra om regeringen i själva verket har en gammaldags syn på infrastruktur. I ena stunden ger man 799 miljarder till vägar, för att i nästa göra en ”storsatsning” om 2,85 miljarder på en bredbandsutbyggnad som redan i dag är en samhällsviktig infrastruktur och ännu mer så i framtiden. Ledsen, men detta känns inte 2021, regeringen. 

Oavsett hur man ser på saken kan man inte komma från att bredbandsutbyggnaden är en överlevnadsfråga för landsbygden. Vi vägrar medverka till att bostadsadressen bestämmer vilka möjligheter man har.

Terese Bengard, verksamhetschef, riksorganisationen Hela Sverige ska Leva

Fredrik Borg, affärsområdeschef konsument, IP-Only

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan