Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Debatt
DEBATT: Batterifabrik i Sundsvallsregionen kan ge många nya arbetstillfällen

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Arbetsförmedlingen står redo att bidra i arbetet med kompetensförsörjning om en batterifabrik etablerar sig i Sundsvallsregionen.

Vi följer arbetet med att locka Northvolt och Volvo Cars batterifabrik till Sundsvallsregionen med stor spänning. En etablering av detta slag skulle generera tusentals jobb.

Vi ser hur Skellefteås tillväxt tar fart genom etableringen av Northvolts batterifabrik, och självklart står vi redo om nästa batterifabrik landar i Sundsvallsregionen, skriver insändarförfattaren.

Bild: Magnus Westberg, Arkivbild

Annons

Annons

Vi ser hur Skellefteås tillväxt tar fart genom etableringen av Northvolts batterifabrik, Northvolt Ett, och självklart står vi redo om nästa batterifabrik landar i Sundsvallsregionen. Det skulle innebära enorma möjligheter för hela samhället att växa, inte bara genom anställda i själva fabriken. När vi följer utvecklingen i Skellefteå ser vi hur de planerar ett framtida ekosystem när underleverantörer etablerar sig. När hela Skellefteå med omnejd växer uppstår arbetstillfällen inom samtliga sektorer som till exempel skolor, vård och service som hotell och restauranger. Prognosen i Skellefteå pekar mot 10 000 nya jobb tack vare etableringen av Northvolt Ett.

Våra kollegor i Skellefteå har ett nära samarbete med Northvolt och region Västerbotten där man arbetar med kompetens- och arbetskraftsförsörjningen. Det är ingen hemlighet att kampen om kompetensen är stenhård, inte bara i Sverige, utan i hela Europa.

Om en batterifabrik etablerar sig i Sundsvallsregionen kommer vi behöva samarbeta på alla plan för klara kompetens- och arbetskraftsförsörjningen. Men det skulle vara en mycket angenäm utmaning som vi gärna antar.

Mikael Eriksson, chef Arbetsförmedlingen södra Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan