Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Stoppa utvisningarna till Afghanistan – risker och hot väntar dem som återvänder

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Afghaner flyr i tiotusental undan talibanernas avancemang. Grannländerna förbereder sig på att ta emot kanske miljontals flyktingar.

De människor som redan bott i vårt land i nästan sex år får fortsätta att våndas när Migrationsverket återupptar utvisningarna, skriver insändarförfattaren.

Bild: Christian Larsen, Arkivbild

Sverige har tillfälligt stoppat utvisningarna med hänvisning till säkerhetsläget. När Migrationsverket anser det säkert att återvända avser man att återuppta utvisningarna. De människor som redan bott i vårt land i nästan sex år får fortsätta att våndas.

Annons

Annons

Ingen vet när och hur striderna i Afghanistan slutar. Fred betyder inte att allt är frid och fröjd. Om talibanerna tar makten, som mycket tyder på, kommer kvinnornas rättigheter att inskränkas. Minoriteterna, speciellt den hazariska, kommer att få det svårare. Alla de som i Sverige lämnat islam eller kommit ut som homosexuella riskerar livet. Bara att ha bott i Europa kan innebära en risk.

Allt det här sammantaget betyder att Sverige bör låta alla afghaner stanna. De här människorna har redan väntat i snart sex år. Det är inte rimligt att de ska vänta i en obestämd tid. De behöver känna trygghet.

Kan Afghanistans fattiga grannländer tänka sig ta emot miljoner flyktingar måste rika Sverige i anständighetens namn kunna låta de som redan är här stanna.

Sigbritt Herbert

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan