Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Corona: Sjukvården

Debatt
DEBATT: Kränkande mot patient när sjukhuspersonal skrek "coronasmitta" – ett brott mot tystnadsplikten?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Signaturen "Fd anställd på Sundsvalls sjukhus" reagerar på att sjukhuspersonal ropade ut att en patient är coronasmittad.

Bild: Ove Öst

Annons

Jag blev mycket förvånad när jag häromdagen stod ute i långa korridoren utanför provtagningsmottagningen på Sundsvalls sjukhus och det kom två personal med en person i rullstol. De ropade upprepade gånger: "Coronasmitta! Coronasmitta!".

Vi var två personer som stod där, jag hade munskydd, den andra rusade in på mottagningen med sina kryckor.

Annons

Personalen bar inte munskydd, men borde ha haft det med tanke på att smittan verkade vara stor. Jag är fullt vaccinerad, vilket även personalen troligtvis är. Med tanke på mutationer som pågår kanske de även borde ha haft munskydd – och inte plastförkläde.

Annons

Jag mötte blicken på personen i rullstol, och kände direkt att det måste ha varit mycket kränkande att sitta där och bli uttittad, när personalen basunerade ut personens situation. De hade lika gärna kunnat skrika "Pestsmittad! Pestsmittad!".

Jag funderar också på hur tystnadsplikten fungerar. Patienten kanske inte ville ha den uppmärksamheten. Jag skulle själv inte ha velat sitta i denna stol i en sån situation, möjligen med en kåpa över huvudet.

Vad tycker sjukhusledningen om detta? Nog är det ett brott mot tystnadsplikten?

Fd anställd på Sundsvalls sjukhus

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy