Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Dags att börja prata om grupptrycket inom a-traktor-kulturen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Om man som passagerare opponerar sig till att det går för fort eller ifrågasätter om man verkligen ska vara så många i bilen får man inte följa med mer, skriver "Förälder".

Bild: Adam Wenell

Annons

Vi som har tagit körkort kanske minns delen i utbildningen som handlar om grupptryck och att det alltid är föraren som har ansvar i bilen. Denna del kommer med i mopedutbildningen också. Döm då om min förvåning när jag pratar med min ungdom och får veta hur det ligger till kring trimmade a-traktorer och kompisar.

Till och börja med så måste man ofta betala om man vill åka med. Det kan handla om hutlösa summor på flera hundra och förare har kan ha överfulla bilar med betalande passagerare och tjänar sig således en rejäl slant. Det hävdas att bilen drar mycket bränsle och att den som betalar mest går först. Så min fundering kring hur ungdomarna kan äta ute varje dag, dricka energidrycker istället för vatten och köpa stockvis med snus fick ju sin förklaring. Har man ingen egen epa är man således med på nåder.

Annons

Om man som passagerare opponerar sig till att det går för fort eller ifrågasätter om man verkligen ska vara så många i bilen får man inte följa med mer. Man blir således utesluten ur gemenskapen. Ett värre straff än så kan många ungdomar inte tänka sig.

Annons

När de sedan väger detta mot att bli tagen av polisen, något som många vänner blivit och det gick så bra så, eller att vara med i en olycka, något som minst lika många varit med om, och det gick ju också bra, så anser inte våra ungdomar att det är en grej att åka 100 km/h i en bil som förväntas ha samma status som en traktor eller att sitta tillsammans obältade med sina sex kompisar inklämde i ett litet utrymme för att inte störa föraren. Allt för att få delta.

Men jag förstår ungdomarnas känsla. Jag hade en liknande som ung. Vi var odödliga. Däremot nu som vuxen, om mitt barn skulle mista sitt liv i en olycka som en kompis är ansvarig för så vet inte jag hur jag någonsin skulle kunna se det barn som bragt mitt barn om livet eller hens föräldrar i ögonen.

För det är ju föraren som är ansvarig för framförandet av fordonet. Och i någon konstig mix tillsammans med vårdnadshavare är de även ansvariga för fordonets status. Men de verkar inte förstå att de faktiskt är ansvariga för sina kompisars liv när de sitter bakom ratten och det börjar gå alldeles för fort. Eller så kanske de helt enkelt inte bryr sig.

Annons

Förälder

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy