Annons

Annons

Corona: Sjukvården

Debatt
DEBATT: Replik: Helt fel att personal säger sjukdomen på en patient – beklagligt om rutiner har brutits

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Verksamhetschef Monasofi Wallinder svarar en insändare om en händelse på Sundsvalls sjukhus.

Bild: Ove Öst

Annons

Replik på insändaren "Kränkande mot patient när sjukhuspersonal skrek coronasmitta".

Ja, det är fel och mot våra rutiner och riktlinjer att medarbetare berättar vad en patient har för diagnos under förflyttning. Av hänsyn till patienten ska inga andra veta anledningen till att någon vårdas hos oss.

Medarbetare måste ofta flytta patienter genom korridorerna. Det finns olika rutiner för olika sjukdomar när det gäller skyddsutrustning och transport. Vid covid-19 finns en medföljare till transporten med som ser till att mötande håller avstånd och öppnar dörrar.

Att bära plastförkläde i patientnära arbete med covidpatient är i regel rätt. Förutom det ska även skyddsutrustning enligt gällande rutin bäras av personal vid transport av patient. Det är svårt för mig att veta om så var fallet i detta ärende.

Annons

Annons

Att de som transporterar patienten ber dig gå åt sidan beror, förutom att skydda både dig och patienten mot eventuell smitta, på patientens integritet. I en utsatt situation ska inte andra människor i onödan se våra inlagda och absolut inte få höra om deras sjukdomar.

Det verkar för mig som att rutiner vi har inte har följts, vilket är mycket beklagligt. Jag skulle därför önska att berörd patient tog kontakt med oss så att vi får mer information och kan utreda det här vidare. På 1177.se finns information om hur invånare gör för att anmäla missnöje med vården. Exempelvis kan du prata med den mottagning eller enhet där du fått vård, fylla i ett formulär på rvn.se eller kontakta patientnämnden.

Monasofi Wallinder, verksamhetschef kvalitet och patientsäkerhet, Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy