Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
DEBATT: Respektera familjerna som valt en friskola

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Med anledning av debattartikeln "Ordning och reda behövs även i skolans finansiering" i ST 29/8.

Precis som när friskolor förlorar elever och måste anpassa sig till det, så måste också kommunen ta ansvar för att deras skolor kan justera kostymen efter storlek, skriver Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbund.

Bild: TT, Arkivbild

Linnea Lindquist har flera påståenden om situationen i de kommunala skolorna i Sundsvall och i landet i övrigt. Självklart är det en utmaning för den kommunala skolan, och andra friskolor, när en ny friskola etablerar sig. Men de kan ju göra det för att det finns familjer som vill välja friskolan. Så för familjerna i Sundsvall är det ett steg framåt, inte bakåt. De får något att välja på och de skolor som blir bortvalda får anledning till självrannsakan, oavsett huvudman.

Annons

Annons

I sin argumentation blandar Lindquist ihop kommunens myndighetsansvar för skolplats med att kommunala skolor blir bortvalda.

1. Att kommunen har ett utbudsansvar är inte detsamma som att kommunala skolor generellt står med tomma platser för att några oväntade eventuella nya elever skulle dyka upp. Så fungerar inte verkligheten. Man måste också skilja på kommunen och kommunens skolor. Skolpengen ska beräknas på samma sätt till friskolor som till kommunala skolor och i den beräkningen ingår inte de eventuella kostnader som kommunen har för sitt myndighetsansvar. Så är lagen. Alltså påverkar inte detta fördelningen av skolpengen mellan kommunala skolor och fristående skolor.

2. Såväl kommunala skolor som friskolor kan förlora elever för att de blir bortvalda, precis som nu hänt i Sundsvall. Men precis som när friskolor förlorar elever och måste anpassa sig till det, så måste också kommunen ta ansvar för att deras skolor kan justera kostymen efter storlek. De underskott som i efterhand justeras, som Lindquist upprörs över, är just exempel på detta: kommunala skolor har bedrivits dyrare per elev än vad både budgeten medgav och vad friskolors elever kostade. En obalans som rimligtvis ska korrigeras i efterhand. Det vore också dåligt för såväl elever som föräldrar om lösningen skulle bli att friskolealternativen får ett avdrag som riskerar göra att alternativen försvinner. Det är nämligen vad den nu aktuella statliga utredningen föreslår. Låt istället familjer välja den skola som passar dem bäst och anpassa såväl verksamheten som budgeten därefter.

Annons

Annons

3. Det verkliga problemet med skolpengen är att regelverket kring hur den ska beräknas är otydligt. Det gör att variationen mellan kommunernas skolpeng för exakt samma utbildning kan variera stort.

Många i Sundsvall har valt en annan skola än den kommunala för att den passar dem. Omkring 400 000 elever har gjort samma sak i landet som helhet. Respektera deras val.

Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbund

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan