Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Miljöpartiet har alltid vågat tänka utanför lådan – nu fyller partiet 40 år

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Miljöpartiet har vuxit fram ur rörelserna för miljö, fred och jämställdhet, och det är samma agenda vi driver än i dag, skriver Johanna Thurdin.

Bild: Pontus Hellsén

Annons

För precis 40 år sedan, i september 1981 bildades Miljöpartiet och den allra första kongressen hölls i Sundsvall året därpå. Att ett parti satte miljön främst var helt unikt. Det är det fortfarande. När besluten ska fattas – då finns bara ett Miljöparti.

Miljöpartiet har vuxit fram ur rörelserna för miljö, fred och jämställdhet, och det är samma agenda vi driver än i dag.

Sedan dess har vi på många sätt legat steget före, och drivit frågor och förslag som förr uppfattades som omöjliga och verklighetsfrånvända, men som nu är självklarheter. När Miljöpartiet gick fram med att vi ska ha världens mest ambitiösa klimatmål, då var det många som himlade med ögonen. Idag har Sverige just det, tillsammans med en lång lista av genomförd radikal klimatpolitik – och ännu mer på väg.

Frågor om icke-diskriminering och lika rätt har vi alltid sett som viktiga att driva. 2007 lade Miljöpartiet fram en motion för en könsneutral äktenskapsbalk tillsammans med våra dåvarande samarbetspartier. Samtidigt kom regeringen med ett förslag på en ny lag om en äktenskapsbalk som fortsatt innehöll skrivningar om äktenskap mellan man och kvinna. Vi fortsatte kämpa – en kamp vi fört sedan länge – för att alla, oavsett könstillhörighet, skulle få leva tillsammans och ha ekonomiskt och juridiskt stöd och skydd. Två år senare vigdes Sveriges första samkönade par – av Miljöpartiets dåvarande språkrör Maria Wetterstrand. Miljöpartiet har aldrig varit en vindflöjel.

Annons

Annons

På samma sätt har vi fortfarande idéer som andra stämplar som kontroversiella, radikala eller till och med omöjliga – men som vi vet är framtiden. Sverige ska bli det första fossilfria välfärdslandet i världen, vårt skogsbruk ska bli hållbart och alla barn ska få växa upp till att bli vem de vill bli, i en trygg värld utan oro för klimatförändringarnas konsekvenser.

Miljöpartiet har alltid vågat tänka utanför lådan, och det råder det inga tvivel om att de gröna behövs i förhandlingsrummen. Besluten som tas nu avgör framtiden på jorden. Och ju starkare vi blir, desto mer kan vi uträtta.

Johanna Thurdin, Miljöpartiet de gröna i Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy