Annons

Annons

Annons

Kyrkovalet 2021

Debatt
DEBATT: SD: Tala klarspråk, biskopen – vilka partier och länder menar du?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Med anledning av insändaren "Demokrati är ingen självklarhet – gör din röst hörd i kyrkovalet" i ST 3/9.

Vi uppmanas att sätta oss in i de olika politiska partiernas bakgrund och program för att därefter ta oss till vallokalen och göra det önskvärda valet. Men biskopen utelämnar upplysningen om vilka "politiska krafter i Sverige" som hon menar, liksom i vilka länder i "grannskapet" demokratin i detta nu monteras ner, skriver debattförfattarna.

Bild: Joakim Carlsson

Biskopen i Härnösand upplyser oss inför det stundande kyrkovalet om sakers tillstånd såväl i världen som här hemma och passar därvid på att påminna oss om att demokratin inte är självklar.

Hon fortsätter med att förklara att demokratin monteras ner i vårt grannskap i Europa, men utan att precisera vilka länder i grannskapet som avses. I dessa länder menar hon att man "använt det demokratiska valsystemet" till att rösta igenom begränsningar i invånarnas yttrandefrihet och medbestämmande.

Annons

Annons

"Författare, debattörer, oppositionella och granskande journalister hotas av repressalier och riskerar att fängslas. Homosexuella och andra minoriteter förföljs av staten", skriver hon vidare.

"Det skulle kunna hända oss", menar hon vidare och hänvisar till "politiska krafter i Sverige" som hon på olika sätt anser hota demokratin. Vi uppmanas att sätta oss in i de olika politiska partiernas bakgrund och program för att därefter ta oss till vallokalen och göra det önskvärda valet. Men biskopen utelämnar upplysningen om vilka "politiska krafter i Sverige" som hon menar, liksom i vilka länder i "grannskapet" demokratin i detta nu monteras ner.

Förvånade av biskopens vittnesmål, men samtidigt övertygade att ovanstående beskrivningar inte gäller oss, har vi ändå noggrant gått igenom våra program och förslag och till vår lättnad konstaterat att inget av det biskopen varnar för finns representerat i Sverigedemokraternas förslag eller politik.

Men eftersom biskopen ändå släppt anden ur flaskan så att säga, vore vi tacksamma om hon kunde avslöja inte bara i vilka länder man använt det demokratiska valsystemet att montera ner demokratin, men framför allt vilka de politiska krafter är i Sverige som hotar att göra detsamma. Vilka partiers "program och bakgrund" är det som vi alla ska ”sätta oss in i” för att säkert få veta vad biskopen varnar för.

Annons

Tala klarspråk, biskop Eva Nordung Byström; berätta för oss vilka du menar! Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta! Vad du inte klart kan säga, vet du ej!

Mats Hellhoff, ordförande Sverigedemokraterna Västernorrland

Kevin Sahlin, ordförande Sverigedemokraterna Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan