Annons

Annons

Annons

Kyrkovalet 2021

Debatt
DEBATT: Smärtsamt att se en regnbågsmatta i altargången – Alternativ för Sverige vill se en värdekonservativ kyrka

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När jag döptes 1975 hade Svenska kyrkan 7,8 miljoner medlemmar och de utgjorde 95 procent av befolkningen. I dag är antalet två miljoner färre och andelen endast 56,4 pocent.

Vi vill inte stödja en kyrka som politiserat sin verksamhet och anammat det politiskt sekulära etablissemangets ord, retorik och till och med symboler. Det är rent smärtsamt att betrakta en kyrka som lägger ut regnbågsmatta i altargången, skriver Sven Valerio, Alternativ för Sverige.

Bild: Arkivbild

Enligt en undersökning utförd av Pew research, besöker endast nio procent av svenskarna regelbundet en kyrka. Inte ens en miljon.

Det är lätt att förstå att om inte Svenska Kyrkan ändrar kurs, så kommer miljontals fler att lämna organisationen med tiden. I takt med att det sker, kommer kyrkans intäkter att falla och det materiella kulturarv som kyrkan förvaltar kommer att förfalla – kyrkorna.

Annons

Förfall i form av bristande underhåll är redan en realitet på sina håll. För några år sedan passerade jag en kyrka i Kramfors kommun. Gräsmattan på kyrkogården var i delar ersatt med grusplan. Gravstenar lutade åt alla håll och vissa låg välta. Kyrkomuren hade på en del ställen rasat och kyrkofasadens mest framstående drag var putssläpp. Detta är den framtid vi ska frukta.

Annons

De som lämnar Svenska kyrkan tillhör förmodligen inte de nio procent som regelbundet besöker en kyrka. Mina kyrkliga besök är lätträknade, men jag är beredd att vara medlem. I kyrkan är jag döpt. Där har jag ingått giftermål och där vill jag att mina efterlevande tar avsked, den dag jag lämnat dem. Hur skulle jag annars göra? Borgerlig vigsel i kommunhuset med en officiant i form av en avdankad politiker? Begravningsceremoni i Folkets hus? Nej tack.

Jag vill gärna tro att det finns många som jag. Problemet är att Svenska kyrkan aktivt stöter bort oss. Vi vill inte stödja en kyrka som politiserat sin verksamhet och anammat det politiskt sekulära etablissemangets ord, retorik och till och med symboler. Det är rent smärtsamt att betrakta en kyrka som lägger ut regnbågsmatta i altargången.

På Svenska kyrkans hemsida kan man under fliken "Om Svenska kyrkan" läsa om såväl värdegrund som teologisk grund. Båda presenteras sida vid sida, lika framträdande, tillsammans med "Vårt uppdrag som kristna". Språket som används är svårt att särskilja från det som används i politiken: mångfald, jämställdhet, hållbarhet, könsidentitet... Det är lättare att finna politiska besvärjelser på kyrkans hemsida än text om livets ritualer.

Alternativ för Sverige vill se en värdekonservativ kyrka och vända den utveckling där Svenska kyrkan har mer gemensamt med politiska institutioner än med historien.

Sven Valerio, Alternativ för Sverige

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan