Annons

Annons

Debatt
DEBATT: En gemensam, likvärdig skola för alla – viktigaste grundbulten för ett gott samhälle

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Barnen ska varken mötas av kösystem eller selektering. Insyn (offentlighetsprincipen) ska gälla för all skolutbildning. Satsningen ska vara, att alla skolor ska ha likvärdig kvalitet, skriver Gunnel Brydolf.

Bild: TT

Annons

Med anledning av Ulla Hamiltons (Friskolornas riksförbund) debattinlägg "Respektera familjerna som valt en friskola" i ST 5/9, har jag följande reflektioner.

Vi lever nu i en tid där den enskildes valfrihet alltid ska tillgodoses. Valfrihet är ett positivt laddat ord, men fungerar valfriheten maximalt för alla, i verkligheten?

Jag vill påstå att det finns en vattendelare mellan de föräldrar som kan utnyttja sin valfrihet genom att de besitter kunskap, förmåga och kontakter, och de föräldrar som i praktiken saknar reell valfrihet, beroende på brister i förmåga, kunskap och kontakter. Valfrihetens baksida blir då uppenbar.

Med livslång yrkeserfarenhet av arbete som lärare i enhetsskola, grundskola och gymnasieskola är jag övertygad om, att en gemensam, likvärdig förskola och grundskola för alla, är den viktigaste grundbulten för ett gott samhälle. Barnen ska varken mötas av kösystem eller selektering. Insyn (offentlighetsprincipen) ska gälla för all skolutbildning. Satsningen ska vara, att alla skolor ska ha likvärdig kvalitet. De bästa rektorerna och lärarna bör med hjälp av högre löner rekryteras till skolor som har stora problem.

Annons

Annons

Gunnel Brydolf, pensionerad idrottslärare och specialpedagog

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy