Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Likvärdigheten för eleverna ska öka – därför måste skolpengssystemet ändras

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ändra skolpengssystemet, förbättra antagningsreglerna och gör skolvalet gemensamt och transparent. Det är en bra början för att öka likvärdigheten för alla elever, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Med anledning av Gunnel Brydolfs insändare "Skakande läsning om skolan i Sundsvall – hög tid att politiker agerar och korrigerar" i ST 2/9.

Kommunerna har ansvar för alla elevers skolgång, oavsett vilken skola de går i. En stor del av kommunernas pengar läggs på förskola och skola, vilket i sin tur fördelas både till de kommunala och fristående verksamheterna.

Enligt skollagen ska pengarna fördelas på samma sätt till friskolorna som till de kommunala, vilket brukar kallas för likabehandlingsprincipen. Hur mycket den kommunala skolan kostar per elev avgör hur mycket som ska betalas ut till friskolorna, det som kallas skolpeng. Kostar skolan mer än vad som betalats ut i skolpeng ska friskolorna få mellanskillnaden i efterhand så som lagen är utformad idag.

Annons

Lagstiftningen tar ingen hänsyn till att kommunerna har en skyldighet att ge alla barn en skolgång och att skolor ska kunna finnas även i delar av kommunen där antalet elever är lägre. Den tar heller ingen hänsyn till elevers olika förutsättningar att klara skolan. Likabehandlingsprincipen gör att alla ska ersättas lika, trots olika förutsättningar att leva upp till samma mål. Om en elev går från en kommunal skola till en friskola får kommunen en ökad kostnad i form av skolpeng till friskolan. Kvar i klassrummet finns läraren, resten av klassen och det mesta av läromedlen. Skolbyggnaden har samma hyra, elevhälsan behövs lika mycket och skolbussen måste gå. Kostnaderna är i stort sett desamma men ska delas på färre elever. Vilket ger en högre skolpeng för varje elev som går i friskola. Det bidrar inte till elevernas lärande.

Annons

Vi socialdemokrater tycker inte att det är rimligt att kommuner dräneras på resurser. Kommunerna har ett större ansvar och det behöver också synas i hur pengar får fördelas. Kommunerna kan inte, till skillnad från friskolor, fylla alla stolar i alla klassrum och ställa de som inte får plats i kö. Alla barn har rätt till en skolgång.

Skolvalsprocessen och skolans finansiering behöver reformeras. Men för det krävs en majoritet i riksdagen. Hittills har de flesta frågor som handlat om att öka likvärdigheten i skolsystemet präglats av låsningar mellan partier. Det är hög tid att lägga det åt sidan och på allvar ta sig an problemen som vårt skolsystem skapar. Ändra skolpengssystemet, förbättra antagningsreglerna och gör skolvalet gemensamt och transparent. Det är en bra början för att öka likvärdigheten för alla elever.

Annons

Malin Larsson (S), riksdagsledamot, suppleant i utbildningsutskottet

Gunilla Svantorp (S), riksdagsledamot, ordförande i utbildningsutskottet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy