Annons

Annons

Annons

Kyrkovalet 2021

Debatt
DEBATT: Biskopen svarar SD: Här är bakgrunden till att jag uppmanar till demokrati och mänskliga rättigheter

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik till de sverigedemokrater som i en insändare i ST 9/9 ställer frågor angående min debattartikel om demokrati.

Jag säger absolut inte att det är sverigedemokrater som deltar i trollsvansen, det vet jag inget om, men jag menar att Sverigedemokraterna ingår i historien om dessa krafters framväxt i Sverige i dag, skriver Eva Nordung Byström i en replik. Foto: Kerstin Stickler

Det är allmänt bekant att länder som Ryssland, Belarus, Ungern inte gått i demokratisk riktning under de senaste åren. Behandlingen av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i Ryssland, fängslandet av den regimkritiske journalisten Raman Pratasevitj i Belarus och Ungerns nya lag som förbjuder skildring av homosexualitet för barn är det senaste årets mest uppmärksammade exemplen på det.

Annons

Annons

Ingen av dessa länders presidenter kom så vitt jag vet till makten genom att propagera för en antidemokratisk politik, likväl är det den vägen deras maktutövande tagit.

I Sverige finns i dag politiska krafter med mycket extrem agenda. Detta märks knappast i riksdagens debatter, eller i kyrkomötets för den delen, där Sverigedemokraterna nu är etablerade.

De extrema politiska krafterna hörs i andra sammanhang, allra mest på sociala medier där de är riktigt högljudda. Inte minst i diskussioner om Svenska kyrkan där det frekvent luftas rent rasistiska, islamhatiska och religionsfientliga åsikter.

Jag säger absolut inte att det är sverigedemokrater som deltar i den trollsvansen, det vet jag inget om, men jag menar att Sverigedemokraterna ingår i historien om dessa krafters framväxt i Sverige i dag.

Till exempel är ett annat parti som nu kandiderar i kyrkovalet, och som går till val på vilseledande påståenden om Svenska kyrkan, sprunget ur det som tidigare var Sverigedemokraternas ungdomsförbund.

Sverigedemokraterna är ett parti som för bara 25–30 år sedan var del av en högerextrem rörelse. Nu tar partiet avstånd från sin bakgrund och rötterna har slipats ner i valmanifesten. Samtidigt har det under hela 2000-talet förekommit offentliga uttalanden, av medlemmar och olika valda företrädare, som andas extrem nationalism, rasism och annat som helt går emot Svenska kyrkans tro och lära.

När jag uppmanar till att värna demokrati och mänskliga rättigheter i Sverige och i Svenska kyrkan är det mot den bakgrunden.

Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan