Annons

Annons

Annons

Kyrkovalet 2021

Debatt
DEBATT: Extra viktigt att rösta i årets kyrkoval

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Söndag 19 september är det kyrkoval. Det brukar kallas "det glömda valet" då det är liten debatt och lågt röstetal. Men i år är det ännu mer viktigt i Medelpad, då det finns ett utredningsförslag till förändring av det kyrkliga landskapet i Medelpad.

Givetvis måste förändringar genomföras, men nu forceras ett beslut fram utan debatt – inte ens i kyrkovalet. Varför? undrar Tomas.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Annons

Som jag har förstått är det bara ett förslag som mycket tydligt lyfts fram och det är i praktiken att göra två kyrkliga enheter i Medelpad. Ett norra och ett södra. Församlingarna finns kvar, men utan ekonomi och personalansvar. Orsaken är den krympande ekonomin.

Givetvis måste förändringar genomföras, men nu forceras ett beslut fram utan debatt – inte ens i kyrkovalet. Varför?

Jag ser att många nomineringsgrupper lyfter fram utlandskyrkornas betydelse. SKUT (Svenska kyrkan i utlandet) har betytt och betyder mycket för många som bor och jobbar utomlands. I det vardagliga livet men också vid kriser och katastrofer som till exempel tsunamikatastrofen i Thailand.

Utlandskyrkorna verksamhet drivs med frivilliga medel. Endast personal och i viss mån fastigheter finansieras från Sverige, men då även av insamlade medel.

Nu ligger förslaget att SKUT ska minska med 50 procent på sikt. 50 procent! Flera av de nomineringsgrupper som lyfter fram utlandskyrkan har varit med om att fatta beslutet om neddragning. Hur går det ihop?

Som väljare vill jag ha ett svar från nomineringsgrupperna hur ni kommer att ta ställning i dessa frågor.

Tomas

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan