Annons

Annons

Annons

Kyrkovalet 2021

Debatt
DEBATT: Finansieringsmodellen i Svenska kyrkan blir som en kvarnsten runt intäkterna

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den 19:e september är det dags för det "glömda" valet, kyrkovalet i Svenska kyrkan. Som en före detta aktiv kyrkopolitiker på församlingsnivå har man möjlighet att reflektera några frågor som många skriver artiklar om, men framför allt vad man inte skriver om, vilket man borde göra.

Frågan som det skrivs väldigt lite om, men borde vara den viktigast, är ekonomin i församlingen. Framför allt på vilket sätt avgifterna är utformande, skriver Patrik Gustavsson.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

I många artiklar framhävs att man ska ta bort (parti) politiken ifrån Svenska kyrkan. Nja, först bör man definiera vad ordet politik betyder.

Nomineringsgrupperna (partier) i Svenska kyrkan består av medlemmar med samma syn och idéer som man vill driva i bland annat kyrkoråden. Denna samsyn och idéer blir förslag, vilket i slutändan blir politik. Så politik (idéer) kommer och ska diskuteras i Svenska kyrkan, annars blir det ett allmänt tyckande i slutändan.

Annons

Det andra som många framför, att samtliga präster ska viga samkönade par, kan jag sympatisera med. Dock så framförde ärkebiskopen vissa invändningar i P1 med en tvingande lag. Frågan borde kunna lösas ganska enkelt eftersom det är församlingen som anställer präster och det borde vara enkelt att ställa frågan under intervjun. Sedan kan man ta svaret i beaktande vid anställningen.

Men frågan som det skrivs väldigt lite om, men borde vara den viktigast, är ekonomin i församlingen. Framför allt på vilket sätt avgifterna är utformande.

Idag tas avgifterna in via en progressiv avgift på församlingsnivån, det vill säga inkomsten styr hur stor avgiften är och intäkten bekostar alla nivåer i svenska kyrkan.

Denna modell fungerade ganska bra när större delen av befolkningen tillhörde Svenska kyrkan och man blev medlem när man föddes. Efter skilsmässan med staten så ändras detta genom att medlemskapet styrs via dopet. Med ett eskalerande utträde ur kyrkan och den demografiska utmaningen i och med att fler och fler går i pension så minskar intäkterna.

Annons

Finansieringsmodellen blir som en kvarnsten runt intäkterna och det blir inte bättre när man inte diskuterar detta på alla nivåer.

Den debatten saknas inför årets val!

Patrik Gustavsson, Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan