Annons

Annons

Annons

Annons

ST för 25 och 50 år sedan

ST för 50 år sedan: I Gimåfors blev Agges dröm verklighet – och den gamla skolan har fått nytt liv

En dröm för många, men få förunnat att förverkliga. Det röda skolhuset i naturskön inramning blev drömmens verklighet för målaren Curt Agge.

I sommar har han rustat upp det. En konstnärligt stimulerande miljö – som redan nästa sommar kan komma att ge inspiration till någon målarelev från storstaden, som söker inspiration.

ST 12 september 1971.

Annons

Byborna i Gimåfors har inte bara en gång den här sommaren sett ett skäggigt, frustande ansikte stick upp ur Gimåns lätta strömdrag. Det har hänt titt som tätt. Men förklaringen är trots allt ganska enkel. Det är konstnären Curt Agge som återvänt till naturen. Möjlien förenar han nytta med nöje under sina simturer i år. Kanske studerar han ljusets rikt chatterade växlingar över åbrinkens granbarriär ner i blankt eller krusad vattenyta. Gamla skolan i Gimåfors har fått liv igen. Och Curt Agge har funnit sitt sommarparades, köpt in skolan där hans fru Anna-Greta lärde sig ABC-bokens finesser. I första hand ska nu skolan bli konstnärens grönbete, men kanske också ett litet kulturcentrum där unga konstnärer kan finna en fristad för skapande verksamhet. Närmast kommer Njurundagrabben Agge, som hunnit bli 42, från Ånge och där har han också arbetat som journalist för ST. Men måleriet, med en tidig debut på Knaust som 18-påring, har han aldrig släppt, utan hela tiden utvecklat. Som naturalist, impressionist och expressionist. Men i sin nya miljö är han definitivt tillbaka där han började.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 129 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan