Annons

Annons

Annons

Kyrkovalet 2021

Debatt
DEBATT: SD: Vi vill att kyrkan ska avpolitiseras

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tack Eva Nordung Byström för ditt insändarsvar i ST 12/9, där du ändå klargör lite grann, att du inte direkt syftar på oss i din debattartikel i ST 3/9, men påpekar ändå saker om vårt partis historia.

Vi i Sverigedemokraterna vill att Svenska kyrkan ska vara en motpol till den negativa samhällsutvecklingen och stå stadigt i rollen som den sammanhållande kraft, kulturbärare och förvaltare den är, skriver debattförfattarna.

Bild: TT

Annons

Vi blickar framåt och lägger det förflutna bakom oss – precis som andra partier gör och har gjort. För att förespråka till exempel rasbiologi, tvångssteriliseringar och att ha stöttat nazismen är ju ingenting som man vill kännas vid.

Annons

Även den politiska företrädaren som i ett uttalande kallade ett helt folkslag för en "cancersvulst", är säkerligen något som dennes parti vill förpassa till historien.

Vad de politiska krafterna runt omkring oss har med det svenska kyrkovalet att göra är dock oklart. Vi röstar om vilka värderingar vi vill ska styra den svenska kyrkan. Vi värnar också om demokratin och mänskliga rättigheter både i Sverige och i den svenska kyrkan. Av just den anledningen så vill vi att kyrkan ska avpolitiseras.

Kyrkan behöver få ro att vara kyrka och andrum från kyrkofientliga idéer. Kyrkan är och har länge varit en del av vårt samhälle, historia och kultur.

Många av våra gemensamma traditioner är sprungna ur kyrkan och vi värnar det gemensamma, det som håller oss samman i en gemenskap. 

Precis som oss, så har nog du, som stiftets främsta företrädare, den svenska kyrkan och kristendomen som främsta ledstjärna. Vi vill att Svenska kyrkan ska vara just detta. Där ska den kristna identiteten vara rådande och ingen kristen ska behöva tvivla över huruvida andra religioner tillåts styra agendan. Varken nationalism eller rasism hör hemma där. Kristendomen är världens största religion och inte något som Sverige som nation är ensam förvaltare av.

Annons

Annons

Med detta som grund så vill vi i Sverigedemokraterna att Svenska kyrkan ska vara en motpol till den negativa samhällsutvecklingen och stå stadigt i rollen som den sammanhållande kraft, kulturbärare och förvaltare den är.

Erica Stenberg, distriktsansvarig kvinnoförbundet Sverigedemokraterna Västernorrland

Mats Hellhoff, ordförande Sverigedemokraterna Västernorrland

Kevin Sahlin, ordförande Sverigedemokraterna Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan